Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Lainsäädännön noudattaminen

Työnantajan pitää noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ja tehdä tarvittaessa kehitystoimenpiteitä ja muutoksia työpaikalla. Lainsäädännön velvoitteet riippuvat usein työpaikan henkilöstömäärästä ja työn luonteesta. Siksi on tärkeää sopia järjestelmällinen tapa seurata lakimuutoksia, esimerkiksi silloin, kun henkilöstömäärä kasvaa, toiminnan luonne muuttuu tai lainsäädäntö päivittyy.

Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi

Työturvallisuuslaki velvoittaa kaikkia työnantajia selvittämään työn vaarat riippumatta toimialasta tai työntekijöiden määrästä. Vaarojen ja haittojen tunnistaminen sekä riskien arviointi antavat kokonaiskuvan työpaikan työturvallisuuden ja työterveyden nykytilasta sekä kehittämistarpeista.

Työpaikan vaarojen kartoituksessa selvitetään tekijät, jotka voivat uhata työntekijöiden turvallisuutta tai terveyttä. Lisäksi arvioidaan, kuinka vakavia nämä uhat voivat olla ja kuinka todennäköisesti ne toteutuvat. Tätä järjestelmällistä prosessia kutsutaan riskien arvioinniksi.

Riskien arvioinnilla tunnistetaan kohteet, jotka vaativat toimenpiteitä joko välittömästi (suuri riski) tai suunnitelmallisesti pitkällä aikavälillä (esimerkiksi hallittavissa oleva tai epätodennäköinen riski). Riskien arviointi toimii työpaikan turvallisuuden kehittämisen työkaluna, jonka avulla tunnistetaan tärkeimmät kehittämiskohteet. Nämä kohteet sisällytetään työpaikan työsuojelun toimintaohjelmaan.

Työsuojelun toimintaohjelma

Työsuojelun toimintaohjelma tulee työturvallisuuslain mukaan olla kaikilla työpaikoilla, ja sen laatiminen on työnantajan vastuulla. Ohjelman laatimiseen on hyvä ottaa mukaan työterveyshuolto, työpaikan työsuojeluorganisaatio ja työntekijät. Työsuojelun toimintaohjelma on kuvaus siitä, miten työsuojelu on järjestetty organisaatiossa, ja mitkä ovat tavoitteet ja keskeiset kehittämiskohteet. 

Jotta toimintaohjelma toimii työsuojelun työkaluna, tulee ohjelmaan kirjattujen tavoitteiden ja sisällön ajantasaisuus tarkistaa säännöllisesti. Ohjelman toimenpiteille on nimettävä vastuuhenkilöt ja aikataulut.

Työsuojelun toimintaohjelmaa voidaan täydentää yksityiskohtaisemmalla työsuojelun toimintasuunnitelmalla, jossa määritellään muun muassa tärkeimmät kehityskohteet sekä mitä niille tehdään, kuka tekee ja millä aikataululla.

Toimintasuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää kuulla sen toteuttamisesta vastaavia, kuten esihenkilöitä. Suunnitelma tehdään työsuojelun yhteistoiminnassa.

Työsuojelun toimintaohjelmassa on hyvä viitata työpaikan muihin suunnitelmiin ja ohjelmiin, muun muassa

Selkeät ja ajan tasalla olevat työ- ja toimintaohjeet

Työohjeet on hyvä olla kirjallisina, mutta myös videot, animaatiot ja valokuvat voivat olla hyödyllisiä. Tärkeintä on varmistaa, että kaikki ymmärtävät ohjeet samalla tavalla ja erilaiset oppijat otetaan huomioon.   

Työpaikalta löytyy yleensä paljon materiaalia, jota voi hyödyntää varsinaisen työohjeen täydentäjänä tai lähdeaineistona, kuten 

Työturvallisuuteen liittyvät asiakirjat on suunniteltava niin, että niitä on helppo käyttää ja pitää ajan tasalla. Niillä on oltava vastuuhenkilö.

Erityisiä turvallisuustoimia tai erityistä ammattitaitoa vaativiin töihin on omia työlupakäytäntöjä. Työlupa perustuu työn riskien arviointiin ja sen pohjalta laadittuun ohjeeseen. Työlupakäytännöt koskevat sekä organisaation omia työntekijöitä että ulkopuolisia. Lisäksi joihinkin töihin ja tehtäviin vaaditaan tietty pätevyys.

Pätevyyden ja/tai luvan vaativia töitä ovat esimerkiksi

  • tulityöt  
  • nostotyöt  
  • suljetut tilat ja säiliötyöt  
  • korkealla tehtävät työt  
  • työ räjähdysvaarallisissa tiloissa  
  • sähköasennus- ja huoltotyöt  
  • trukin tai henkilönostimen käyttö.