Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Johdon sitoutuminen

Ylin johto määrittelee selkeät tavoitteet työpaikan turvallisuudelle ja terveellisyydelle, sitoutuu niihin ja näyttää itse esimerkkiä. Työsuojelutavoitteet valmistellaan yhteistyössä työntekijöiden kanssa. Kun tavoitteet ovat selkeät kaikille ja niitä pidetään mielekkäinä, kaikki haluavat tehdä parhaansa niiden hyväksi. Ylin johto kannustaa työntekijöitä raportoimaan vaaratilanteista, vaaroista ja riskeistä.

Asenne työturvallisuutta kohtaan näkyy jokapäiväisessä työssä.

Turvallisuuskulttuuri

Turvallisuuskulttuuri kertoo siitä, kuinka tärkeänä työturvallisuutta pidetään työpaikan toiminnassa ja miten työturvallisuusasioihin suhtaudutaan. Hyvä turvallisuuskulttuuri perustuu ennaltaehkäiseviin toimiin, joiden tavoitteena on estää tapaturmat ja ammattitaudit. Turvallisuuskulttuuri muodostuu arjen johtamistilanteista, henkilöstön osaamisesta, arvoista ja asenteista sekä työilmapiiristä. Työturvallisuusjohtamisella vaikutetaan työntekijöiden asenteisiin ja motivaatioon edistää työturvallisuutta. 

 Bradleyn käyrä havainnollistaa työtapaturmien ja turvallisuuskulttuurin välistä yhteyttä. Mitä paremmin työntekijät tunnistavat omien asenteiden vaikutuksen työtapaturmiin, sitä paremmaksi kehittyy työyhteisön turvallisuus.  

Kuvassa Bradleyn käyrä, joka havainnollistaa työtapaturmien ja turvallisuuskulttuurin välistä yhteyttä.
Bradleyn käyrä havainnollistaa työtapaturmien ja turvallisuuskulttuurin välistä yhteyttä.

Työnantajan ja työntekijöiden vastuut ja velvollisuudet

Työturvallisuusjohtaminen perustuu työturvallisuuslaissa säädettyihin työnantajan ja työntekijän velvoitteisiin. Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Käytännössä johto siirtää vastuuta esihenkilöille, joten vastuiden ja velvollisuuksien ymmärtäminen on tärkeää kaikilla organisaatiotasoilla. Lisäksi tarvitaan jatkuvaa sisäistä viestintää ja koulutusta työturvallisuuden eri teemoista niin esihenkilöille kuin koko henkilöstölle.

Esihenkilöt pitää perehdyttää ja heidän osaamisestaan on huolehdittava, erityisesti vastuiden ja velvoitteiden osalta. Tietämättömyys ei vapauta vastuusta. 

Hyvä johtaminen ja työn organisointi auttavat hallitsemaan työkuormitusta ja varmistamaan turvallisen työn tekemisen edellytykset joka päivä. Työn ja vapaa-ajan tasapaino ei saa vaarantua. 

Työturvallisuusjohtamisessa määritellään selkeästi vastuut ja roolit, jotta jokainen tietää esimerkiksi, kuka vastaa työohjeiden laatimisesta tai työnopastuksesta ja kenen vastuulla on valvoa, että työ tehdään turvallisesti.

Jokaisella meistä on vastuu huolehtia omasta ja työkaverin turvallisuudesta. Jokainen havainnoi työympäristöään, noudattaa ohjeita ja sääntöjä sekä ilmoittaa mahdollisista puutteista tai vaaroista työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle.

Työntekijöiden osallistuminen

Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistämisen kannalta on tärkeää, että työnantaja ja työntekijät toimivat keskenään yhteistyössä. Työnantajan kannattaa hyödyntää työntekijöiden oman työn tuntemusta ja heidän ehdotuksiaan työn turvallisuuden ja terveellisyyden parantamiseksi. Työsuojelun yhteistoiminta on lakisääteistä ja sen käynnistäminen on työnantajan vastuulla.  

Yksittäistä työntekijää tai työryhmää koskevat työsuojeluasiat käsitellään esihenkilön ja työntekijän tai työryhmän kesken (välitön yhteistoiminta). Laajemmin vaikuttavat asiat käsitellään koko henkilöstön tai työsuojeluvaltuutetun kanssa (välillinen yhteistoiminta). 

Työsuojelun yhteistoiminnassa käsitellään laissa määritellyt turvallisuuteen, terveyteen ja työkykyyn vaikuttavia asioita, arvioidaan toimenpiteiden toteutumista ja seurataan vaikutuksia.

Työsuojelun yhteistoimintaa suunniteltaessa on tärkeää huomioida, että työntekijöiden mukaan ottaminen oman työnsä ja työpaikan kehittämiseen vahvistaa hallinnan ja kuulluksi tulemisen tunnetta. Tämä parantaa työtyytyväisyyttä.

Työsuojelun yhteistoiminnassa pätevät työelämässä yleisesti tunnustetut arvot: oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja avoimuus.  Kaikkien mielipiteitä kuullaan, erilaisuutta ja eri työtehtäviä arvostetaan sekä kaikkia kohdellaan asiallisesti ja ystävällisesti.

Laissa ja työsuojeluvaaliohjeissa on määritelty työsuojelupäällikön, työsuojeluvaltuutetun ja työsuojeluasiamiehen tai työsuojeluyhdyshenkilön tehtävät.