Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Hoitoonohjaussopimuksen sisältö

Toipuminen ja työhön paluu

 Päihderiippuvuudestakuntoutuminen on uudenlaisen elämäntavan opettelua, joten se on pitkä prosessi. Totuttujen tapojen ja sekä päihteiden käyttöön liittyvän tietynlaisen automaattiajattelun muuttaminen on hidasta. Toipuva henkilö tarvitsee tällöin paljon tukea läheisiltä, ammattilaisilta sekä vertaisilta.

Työpaikan hoitoonohjausprosessi on nykyisin  pituudeltaan kaksi vuotta, toki vanhemmissa päihdeohjelmissa sopimus on vuoden mittainen. Sopimukseen kuuluu muutaman kuukauden välein pidettävät hoitoneuvottelut työterveyden sekä työpaikan edustajien kanssa.

Hoitoneuvotteluissa seurataan edistymistä muun muassa

Usein hoitoneuvotteluihin osallistuu myös kuntoutuspaikan edustaja. Kun asiakas on ollut pidemmällä intensiivisellä kuntoutusjaksolla, neuvottelu pidetään jakson lopussa ja tehdään yhteinen, tarkennettu jatkohoitosuunnitelma. Usein näissä tilanteissa pohditaan myös vertaistuen hyödyntämistä. Juuri vertaiset osaavat parhaiten asettua hoitoon ohjatun tilanteeseen, koska he ovat omassa elämässään käyneet samantapaisia asioita läpi ja saaneet oman elämänsä järjestykseen ja siten luovat toivoa tulevaisuuteen.

Hoitoonohjaus koetaan usein kielteisenä prosessina. Mitäpä, jos mielikuva käännetäänkin myönteiseksi? Hoitoonohjauksen avulla pyritään pitämään pätevä ja hyvä työntekijä tuottavana ja työkykyisenä henkilönä ja siksi työnantaja haluaa pitää kiinni osaavasta ammatti-ihmisestä. Useat päihdeasiakkaat ovat todenneet, että hoitoonohjaus on ollut parasta, mitä hänelle on tapahtunut. Se on ollut uuden elämäntavan alku.  Keskeistä ihmisen tukemisessa onkin luottamuksen luominen siihen, että työnantaja on työntekijän puolella ja toivoo työntekijän hyvinvointia sen sijaan, että haluaisi rangaista työntekijää päihdeongelmasta.