Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Johdon katselmus  

Työturvallisuusjohtamisessa on tärkeää arvioida organisaation johtamis- ja laatujärjestelmiä. Johdon katselmuksessa organisaation johto muodostaa kokonaisnäkemyksen toiminnasta, laatutilanteesta ja johtamisesta. Siinä arvioidaan, toteutuuko laadunhallintajärjestelmä käytännössä. Katselmuksessa huomioidaan, toimitaanko käytännössä kuvausten ja ohjeiden mukaisesti, ja onko siitä saatava arviointitieto riittävää. Katselmuksessa voidaan tuoda myös kehittämisideoita esille.  Toisin sanoen siinä katsotaan, miten on mennyt ja mihin ollaan menossa. 

Katselmukseen osallistuvat ne henkilöt, jotka voivat vaikuttaa ja tehdä tarpeellisia muutoksia käsiteltäviin asioihin. Johdon tulee säännöllisesti katselmoida organisaation toimintaa. Katselmus voidaan toteuttaa esimerkiksi 1-2 kertaa vuodessa tai se voi olla osa viikoittaisia kokouskäytäntöjä.  

Työturvallisuuden jatkuva parantaminen  

Turvallisuushavainnot ovat tärkeä osa ennakoivaa toimintaa työturvallisuuden kehittämiseksi. Turvallisuushavaintoja tekemällä henkilöstö oppii havainnoimaan työympäristössä olevia vaaratekijöitä. Havaintoihin tulee reagoida ja tehdä tarvittavat korjaavat toimenpiteet. Jotta henkilöstö sitoutuu havaintojen tekemiseen, on tärkeää antaa asianmukainen palaute ja palkita tehdyistä havainnoista. Havainnot voivat olla myös positiivisia turvallisuushavaintoja, jolloin työpaikalla vahvistetaan myös turvallisuutta ja hyvinvointia edistäviä tekijöitä.  

Työpaikoilla tulee olla järjestelmällinen menettely sattuneiden tapaturmien ja vaaratilanteiden ilmoittamiseen. Menettelyn tulee rohkaista ilmoituksen tekoon, eikä siihen saa liittyä syyllistämisen tai rangaistuksen pelkoa. Sattuneesta työtapaturmasta ilmoitetaan lähimmälle esihenkilölle, joka käynnistää työpaikalla tapahtuvan tutkinnan. 

Työtapaturman tutkinnassa haetaan vastauksia kysymyksiin:  

Tapaturmaan johtaneiden tekijöiden lisäksi selvitetään parannuskohteet työympäristössä sekä organisaation menettelytavoissa ja vastuissa. 

Vaikeaan ruumiinvammaan tai kuolemaan johtaneet tapaturmat työnantajan on ilmoitettava myös työsuojeluviranomaisille ja poliisille. Työsuojeluviranomaiset tekevät tapaturmapaikalla tapaturmatutkinnan ja poliisi poliisitutkinnan.