Työsuojelu osaksi ammattitaitoa
Työsuojelu osaksi ammattitaitoa -palvelukokonaisuus tarjoaa ammatillisille oppilaitoksille ja korkeakouluille valmiin prosessin ja tuen sekä työkalut, joilla vahvistaa opiskelijoiden työsuojeluosaamista. Prosessi auttaa oppilaitosta kehittämään omaa turvallisuuttaan.
Työpaikat odottavat oppilaitoksista valmistuvilta hyviä valmiuksia työelämään: oman alan töiden hallintaa ja kykyjä toimia turvallisesti työyhteisössä sekä työympäristössä. Hyvä turvallisuusasenne, työturvallisuuden perusteiden tuntemus ja turvallisten työtapojen osaaminen korostuvat. Jokaisen työpaikan on luonnollisesti huolehdittava riittävästä perehdyttämisestä niin, että työpaikan kaikkien toimijoiden osaaminen ja työturvallisuuden hallinta on ajan tasalla.
Palvelukokonaisuuden hyödyt ammatillisille oppilaitoksille ja korkeakouluille
- Malli, jonka avulla oppilaitos voi kehittää opiskelijoiden työsuojeluosaamista työpaikkojen työolosuhteiden vaatimalle tasolle.
- Työturvallisuuskeskuksen koulutus, tuki ja ohjaus oppilaitokselle sekä mahdollisuudet hyödyntää Työturvallisuuskeskuksen aineistoja, tapahtumia ja muita työturvallisuuskoulutuksia.
- Verkostoyhteistyössä muiden oppilaitosten kanssa jaetaan hyviä käytänteitä ja opitaan toisiltamme.
- Opiskelijat mukaan kehittämiseen.
- Näkyvyyttä ja vetovoimaa opiskelijoiden työsuojeluosaamisen kehittämisestä.
- Palvelukokonaisuus on oppilaitoksille maksuton.
Palvelukokonaisuuden hyödyt yrityksille ja työpaikoille
- Uusia ammattilaisia ja asiantuntijoita, joilla on parempi työsuojeluosaaminen ja aktiivinen, vastuullinen asenne työturvallisuuden kehittämiseen.
Työsuojelu osaksi ammattitaitoa – toteutus oppilaitoksessa

Oppilaitostilaisuuden suunnittelu
Oppilaitos saa Työturvallisuuskeskukselta malleja ja ohjeistusta oppilaitostilaisuuden suunnitteluun.
Kysely opiskelijoille
Työturvallisuuskeskus tarjoaa oppilaitoksen käyttöön itsearviointityökalun, jonka avulla oppilaitoksessa voidaan arvioida työturvallisuuskulttuuria, johtamista, toimintatapoja, resursseja, osaamista ja työkaluja eli toimintajärjestelmää, joka vaikuttaa valmistuvien opiskelijoiden työsuojeluasenteisiin ja -taitoihin.
Oppilaitostilaisuus
Oppilaitos toteuttaa opiskelijoille tilaisuuden, jossa kyselyn tulokset käsitellään. Käsittelyn pohjalta ideoidaan kehittämissuunnitelma, johon oppilaitos saa mallipohjan Työturvallisuuskeskukselta.
Kehittämistoimenpiteiden toteuttaminen ja seuranta
Oppilaitos toteuttaa kehittämissuunnitelmaa ja seuraa sen vaikutuksia opiskelijoiden työsuojeluosaamiseen.
Vaikuttavuuskyselyyn vastaaminen
Työturvallisuuskeskus lähettää oppilaitoksille vaikuttavuuskyselyn palvelukokonaisuuden toimivuudesta ja oppilaitoksissa tehdyistä toimenpiteistä.
Verkostotapaamiseen osallistuminen
Työturvallisuuskeskus kutsuu oppilaitosten edustajat verkostotapaamiseen, jossa käsitellään vaikuttavuuskyselyn tulokset ja jaetaan hyviä oppilaitoskäytänteitä.
Työturvallisuuskeskuksen tuki oppilaitoksille
Osallistumalla info- ja koulutustilaisuuksiimme pääset hyödyntämään Työturvallisuuskeskuksen Työsuojelu osaksi ammattitaitoa -palvelukokonaisuutta. Tilaisuudet ja palvelukokonaisuus ovat osallistuville oppilaitoksille maksuttomia. Niihin voi osallistua sekä verkossa että paikan päällä Helsingissä.
Seuraavat tilaisuudet:
27.3.2023 oppilaitoksille klo 13-16: Työsuojelu osaksi ammattitaitoa -koulutustilaisuus
Tilaisuudessa koulutetaan oppilaitosten yhteyshenkilöt Työsuojelu osaksi ammattitaitoa -prosessin käynnistämiseen oppilaitoksessa. Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille valmiuksia ja työkaluja toteuttaa prosessi oppilaitoksessa. Tilaisuudessa esitellään myös Työturvallisuuskeskuksen rooli oppilaitoksen tukena.
Syksyn tilaisuudet
Myös ensi syksynä on mahdollista tutustua palvelukokonaisuuteen ja aloittaa yhteistyö Työturvallisuuskeskuksen kanssa.
Työturvallisuuskeskus toteuttaa kerran vuodessa vaikuttavuuskyselyn palvelukokonaisuuden toimivuudesta ja oppilaitoksessa tapahtuneesta toiminnasta ja kehityksestä opiskelijoiden työsuojeluosaamiseen liittyen. Vaikuttavuuskyselyyn vastaaminen tukee oppilaitoksen kehittämistyötä.
Työturvallisuuskeskus haluaa edistää oppilaitosten verkostoitumista opiskelijoiden työsuojeluosaamisen kehittämisen tiimoilta. Kutsumme oppilaitosten Työsuojelu osaksi ammattitaitoa- yhteyshenkilöt kerran vuodessa yhteiseen verkostotapaamiseen. Tapaamisessa jaetaan kokemuksia ja osaamista sekä käsitellään oppilaitoksille tehdyn vaikuttavuuskyselyn tuloksia. Palvelukokonaisuutta kehitetään vaikuttavuuskyselyn ja työelämän ajankohtaisten vaatimusten pohjalta.
Oppilaitoksen nimeämät yhteyshenkilöt saavat koulutuksen jälkeen tarvittaessa ohjausta ja neuvontaa oppimisen hallintajärjestelmä Priiman kautta prosessin toteutuksen eri vaiheisiin ja työvälineisiin Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijoilta.
Ota yhteyttä!


