Työsuojelu on yhteistoimintaa
Työsuojelun yhteistoiminta on työnantajan ja työntekijöiden yhteistyötä, jolla edistetään työn terveellisyyttä ja turvallisuutta. Lähtökohta on työpaikkojen oma-aloitteinen toiminta.
Työnantajan edustajina toimivat esihenkilöt ovat juridisesti päävastuussa työturvallisuudesta. Työsuojelun yhteistoimintahenkilöt - työsuojelupäälliköt, työsuojeluvaltuutetut, varavaltuutetut, asiamiehet ja toimikuntien jäsenet - osallistuvat asiantuntijoina työpaikkansa työturvallisuusasioiden käsittelyyn. Jokaisella asemasta ja työtehtävästä riippumatta on velvollisuus huolehtia omasta ja työtoverien turvallisuudesta.
Yksittäisen työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat työhön liittyvät asiat käsitellään välittömässä yhteistoiminnassa asianomaisen esihenkilön ja työntekijän kesken (välitön yhteistoiminta). Työpaikkaa laajasti ja yleisesti koskevat yhteistoiminta-asiat käsitellään työsuojelutoimikunnassa (välillinen yhteistoiminta). Jos työsuojelutoimikuntaa ei ole, yhteistoiminta-asiat käsitellään ensisijaisesti työsuojeluvaltuutetun kanssa.
Työsuojeluviranomaisena toimivat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet, joiden tehtävänä on valvoa alueellisesti työturvallisuutta ja työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista.
Osion alasivut
Työturvallisuuden ja työsuojelun yhteistoiminnan kehittäminen
Työnantajan ja työntekijöiden on yhteistoiminnassa ylläpidettävä ja jatkuvasti parannettava työturvallisuutta työpaikalla. Työturvallisuuden jatkuva kehittäminen tarkoittaa asioiden huomiointia ennakoivasti, ei vain silloin, kun jotain ikävää on jo tapahtunut. Tähän tarvitaan osaavaa ja vastuullista työturvallisuuden johtamista sekä työsuojelun yhteistoimintaa.
Työelämän kehittäminen
Työpaikkojen toimintaympäristö ja asiakasvaatimukset muuttuvat ja aiheuttavat jatkuvaa muutostarvetta. Työpaikalla käytävät johdon ja henkilöstön väliset keskustelut ovat yhteisen muutostietoisuuden avainsana. Kehitettävissä asioissa ei kannata suunnata huomiota vain ongelmiin, vaan myös työn voimavaroja on osattava hyödyntää. Voimavaroilla vahvistetaan myönteisiä kokemuksia työpaikan kehittämisestä.
Työsuojelun yhteistoiminta perustuu lakiin
- Työturvallisuuslaki (738/2002) edellyttää, että työnantaja ja työntekijät ylläpitävät ja parantavat yhteistyössä työpaikan turvallisuutta ja terveellisyyttä.
- Laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistyöstä (44/2006) eli niin sanotussa valvontalaissa säädetään tarkemmin työsuojeluyhteistoiminnan järjestämisestä työpaikalla, työsuojeluvaltuutetun ja työsuojelupäällikön tehtävistä sekä yhteistoiminnassa käsiteltävistä asioista.