Toiminnan suunnittelu ja hätätilanteisiin varautuminen
Toiminnassa huomioidaan aina sekä normaalitoiminnan suunnittelu että hätätilanteisiin varautuminen.
Toiminnan arviointi ja valvonta
Organisaation toiminta vaatii jatkuvaa seurantaa ja arviointia, jotta työturvallisuus toteutuu. Arvioinnissa tarkastellaan, onko työturvallisuusjohtamisen tavoitteet saavutettu ja onko suunnitellut toimenpiteet olleet riittäviä. Työpaikalla on hyvä olla toimivat järjestelmät työturvallisuuden seurantaan ja arviointiin. Johtamiseen kuuluu valvoa ja varmistaa, että toimitaan suunnitellusti ja sovittujen käytäntöjen mukaisesti.
Tunnistetut vaarat pyritään aina ensisijaisesti poistamaan. Jos se ei ole käytännössä mahdollista, täytyy ne vähentää sille tasolle, että ne eivät aiheuta vaaraa kenenkään terveydelle.
Muutosten hallinta
Tavoitteena on, että työympäristön muuttuessa (esimerkiksi teknologia, toimitilat, työkäytännöt, uudet määräykset) huomioidaan mahdolliset uudet vaarat tai työterveys- tai työturvallisuusriskit. Muutokset huomioidaan myös toimintamalleissa ja -ohjeissa.
Työprosessien suunnittelu
Työprosessin suunnittelussa selvitetään, mitkä ovat työn tavoitteet ja mitä vaatimuksia sen tekemiseen liittyy. Suunnittelussa huomioidaan kaikki eri vaiheet ja niihin liittyvät työohjeet. Mitä tarkemmin prosessi on mallinnettu, sitä paremmin voidaan työn tulosta arvioida ja mitata.
Mallintamisessa kehitetään työtä yhdessä: työyhteisö analysoi huolellisesti työprosesseja ja toimintatapoja, nostaa esiin työhön liittyviä ongelmia ja pohtii ratkaisumalleja. Mallintaminen parantaa myös yhdessä oppimista.
Hankinnat
Hankintaprosesseissa pitää huomioida vaatimukset, jotka vaikuttavat koneiden ja laitteiden turvalliseen käyttöön. Hankinnassa varmistetaan, että
- laitteet ovat vaatimusten mukaiset ja ne on testattu
- asennuksen jälkeen tehdään käyttöönottotarkistus
- käyttöä koskevista vaatimuksista, varotoimista tai muista suojaavista toimenpiteistä tiedotetaan ja tiedotteet ovat saatavilla
- määräaikaistarkastukset tehdään.
Ulkoiset toimijat
Ulkoiset toimijat eli urakoitsijat, alihankkijat ja vuokratyöntekijät voivat hoitaa joitain toimintoja organisaatiossa kuten kunnossapitoa, rakentamista ja turvallisuuspalveluita. Ulkoisilla toimijoilla on oman alan osaamista ja tietämystä, mutta organisaatiolla on vastuu työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta. Sopimuksilla määritellään selkeästi eri osapuolten vastuut.
Hätätilanteisiin varautuminen
Työpaikan vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi sekä työterveyshuollon työpaikkaselvitys ovat pohjana ensiapuvalmiuden suunnittelulle ja pelastussuunnitelman laadinnalle. Työpaikalla tulee selvittää, millaisia vaaratilanteita voi syntyä, miten niitä ennaltaehkäistään ja miten toimitaan, jos jotain kuitenkin sattuu.
Työntekijöiden tulee osata toimia mahdollisissa häiriö-, poikkeus- ja onnettomuustilanteissa siten, että mahdolliset lisävahingot estetään itseä tai muita vaarantamatta. Työpaikalle on riskienarvioinnin perusteella hankittu tarvittavat laitteet ja välineet, kuten hälytysjärjestelmät, alkusammutus- ja ensiapuvälineet sekä hätäsuihkut. Niiden toimintakuntoa on seurattava säännöllisesti. Lisäksi on oltava selkeät toimintaohjeet, joita koulutetaan, kerrataan ja harjoitellaan riittävästi.
Tarkoituksenmukainen ensiapuvalmius suunnitellaan yhteistyössä työsuojelun, työterveyshuollon ja tarvittaessa väestönsuojelun ja pelastustoimen kanssa.
Hätätilanteisiin varautuessa tarkistetaan, ovatko seuraavat asiat kunnossa vai vaativatko ne toimenpiteitä:
- Ohjeet esihenkilöille hätätilanteissa
- Tuotanto- ja laatupoikkeamia seurataan ja tarvittaessa tarpeellinen tutkinta
- Työpaikkaselvityksessä arvioitu tarve työntekijöiden ensiapukoulutuksesta täytetty
- Työterveyshuolto osana turvallisuustyötä
- Henkinen tuki työntekijöille ja omaisille järkytystä aiheuttavassa tapaturmassa
- Vaaratilanteisiin reagoidaan ja vaaratekijät poistetaan
- Tilaajasopimuksissa huomioidaan turvallisuusasiat.