Roolit ja rakenteet
Työturvallisuutta parannetaan ja ylläpidetään työntekijöiden ja työnantajan välisessä yhteistoiminnassa. Tämä tarkoittaa työn ja työympäristön sekä työolosuhteiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvien asioiden käsittelyä yhdessä.
Vastuu työpaikan työturvallisuudesta on viime kädessä aina työnantajalla. Työntekijöiden velvollisuutena on noudattaa työnantajan antamia määräyksiä ja ohjeita sekä huolehtia työssään omasta ja muiden työtekijöiden turvallisuudesta.
Turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä asioita käsitellään työpaikalla erilaisissa yhteistoiminnan rakenteissa, joissa kullakin toimijalla on oma roolinsa. Katso rooleista ja rakenteista lisää alla olevista sisällöistä.
Osion alasivut
Työntekijä ja esihenkilö
Vastuu työpaikan työturvallisuudesta on viimekädessä esihenkilöllä, joka edustaa työnantajaa. Työntekijällä ja esihenkilöllä on velvollisuus yhteistoiminnassa yhdessä parantaa ja ylläpitää oman työyksikkönsä työturvallisuutta.
Työsuojeluvaltuutettu
Työsuojeluvaltuutettu on työntekijöiden keskuudestaan valitsema henkilö, joka edustaa työntekijöitä työpaikan työsuojelun yhteistoiminnassa sekä suhteessa työsuojeluviranomaisiin.
Työsuojeluasiamies
Työpaikan työsuojelun yhteistoiminnassa henkilöstön edustajiksi voidaan valita työsuojeluvaltuutetun lisäksi työsuojeluasiamiehiä. Asiamiehet edustavat tiettyä rajattua henkilöstöryhmää kuten toimipistettä, osastoa tai ammattiryhmää.
Työsuojelupäällikkö
Työsuojelupäällikkö edustaa työnantajaa työsuojelun yhteistoiminnassa. Työsuojelupäällikön nimeää työnantaja ellei työnantaja itse hoida tätä tehtävää.
Työsuojelutoimikunnan jäsen
Kun työpaikalle on perustettu työsuojelutoimikunta, on tärkeää, että sen jäsenet ymmärtävät työsuojelutoimikunnan tehtävän ja oman roolinsa sen jäsenenä. Työsuojelutoimikunnassa ovat edustettuina työnantaja sekä työpaikan työntekijät.
Ulkopuolisen työnantajan edustajat ja työntekijät
Työpaikoilla työskentelee usein joko kertaluonteisesti tai säännöllisesti myös ulkopuolisten työnantajien työntekijöitä. Työnantajan on tunnistettava tilanteet, joissa ulkopuolisen työnantajan edustaja, työsuojeluvaltuutettu tai työntekijä on syytä ottaa mukaan työturvallisuusasioiden käsittelyyn.
Työterveyshuolto
Työterveyshuoltolaki edellyttää, että työntekijät, työnantaja ja työterveyshuolto yhteistoimin edistävät työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, työntekijöiden terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa ja työyhteisön toimintaa.
Työsuojelutoimikunta
Työpaikalle, jossa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, perustetaan työsuojelun yhteistoimintaan työsuojelutoimikunta tai vastaava yhteistoimintaelin.