Koneet, laitteet ja työvälineet sosiaalialalla
Sosiaalialan tyypillisimmät laitteet ja työvälineet liittyvät tietojen kirjaamiseen (tietokoneet ja mobiililaitteet), asiakastyössä tarvittaviin välineisiin (suojavälineet ja hoitoon liittyvät työvälineet) sekä siirron apuvälineisiin (nostimet ja pyörätuolit).
Usein lääkinnälliseksi laitteeksi mielletään sairaalassa käytettävät laitteet, kuten hengityskoneet ja defibrillaattorit. Näiden lisäksi on paljon muitakin lääkinnällisiä laitteita, joita käytetään sosiaalialalla, kuten verenpainemittari, laastari, silmälasit ja kuulolaite. Lääkinnällisiä laitteita ovat myös esimerkiksi silmien kostutukseen tarkoitetut silmätipat tai lihaskipuihin käytettävä kylmägeeli. Tuotteen valmistaja määrittelee käyttötarkoituksen mukaan, mikä on lääkinnällinen laite. Valmistaja vastaa myös laitteen turvallisuudesta, kun laitetta on käytetty oikein.
Käyttöohje
- Lue pakkausselosteen käyttöohje
- Käyttöohje lisää käyttäjän turvallisuutta
- Käyttöohjeesta löytyvät oikeat säilytysohjeet, jotta tuote ei mene pilalle
- Selosteesta löytyy, miten tuote hävitetään
Teknologian kehitys muuttaa sosiaalialan työtä, sillä työntekijöiden tulee hallita uusien työvälineiden käyttö tai heidän tulee avustaa asiakkaita uusien laitteiden ja välineiden käytössä tukiessaan asiakkaiden sosiaalisuutta ja osallistumista.
Esihenkilön pitää perehdyttää henkilöstö laitteiden ja tarvikkeiden turvalliseen käyttöön. Jokaisen työntekijän pitää noudattaa saamiaan ohjeita ja ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista esihenkilölle ja muille työntekijöille.
Suositeltavaa on, että työpaikoilla pidetään konelistaa, johon on kirjattu hankintapäivä, huollot ja vastuuhenkilö. Konelistan mukaan arvioidaan niihin liittyvät vaarat.
Sosiaalialalla käytettävän laitteen asianmukainen käyttö ei saa vaarantaa asiakkaan tai potilaan, ammattimaisen käyttäjän tai muun henkilön terveyttä tai turvallisuutta.
Henkilöllä, joka käyttää lääkinnällistä laitetta tai tarviketta, pitää
- olla riittävä koulutus ja kokemus
- noudattaa valmistajan antamia käyttöohjeita
- varmistaa, että laitetta käytetään valmistajan ilmoittaman käyttötarkoituksen ja -ohjeistuksen mukaisesti
- ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista esihenkilölle ja muille työntekijöille
Laite säädetään, ylläpidetään ja huolletaan valmistajan ohjeistuksen mukaisesti sekä muutoin asianmukaisesti, että
- käyttöpaikka soveltuu laitteen turvalliseen käyttöön,
- laitteeseen kytkettynä tai sen välittömässä läheisyydessä olevat toiset terveydenhuollon laitteet, rakennusosat ja rakenteet, varusteet, ohjelmistot tai muut järjestelmät ja esineet eivät vaaranna laitteen suorituskykyä tai asiakkaan/potilaan, käyttäjän tai muun henkilön terveyttä
- laitteen asentaa, huoltaa ja korjaa henkilö, jolla on tarvittava ammattitaito ja asiantuntemus.
Sosiaalialan toimintayksikön ja ammattimaisen käyttäjän on ilmoitettava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan ja valmistajalle tai valtuutetulle edustajalle vaaratilanteista, jotka
- ovat johtaneet tai olisivat saattaneet johtaa asiakkaan/potilaan, käyttäjän tai muun henkilön terveyden vaarantumiseen
- johtuvat laitteen ominaisuuksista, kuten suorituskyvyn poikkeamasta tai häiriöstä, riittämättömästä merkinnästä tai riittämättömästä tai virheellisestä käyttöohjeesta tai käytöstä.