Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Hengityssuojainten käyttö

Työntekijän tulee käyttää ja huoltaa työnantajan antamia henkilönsuojaimia ja varusteita ohjeiden mukaisesti. Videossa esitellään lyhyesti tärkeimmät asiat hengityssuojaimen käytöstä.

Punnitus ja jauhojen lasku pataan

Jauhoja punnitessa pitää kiinnittää huomiota siihen, kuinka korkealta jauhot putoavat. Mitä pienempi pudotusmatka, sitä vähemmän pölyä nousee ilmaan. Siksi jauhot kannattaa kaataa mahdollisimman lähellä astian pohjaa. On erityisen tärkeää toimia huolellisesti, jos työpisteessä ei ole kohdepoistoa tai muita laitteita pölyn vähentämiseksi.

Leivontapöydällä työskentely

Jauhopölyä leipomon ilmassa voidaan vähentää kahdella tavalla: vähentämällä pölyn syntyä ja käsittelemällä jauhoja huolellisesti. Kun ilmassa on vähemmän pölyä, kaikki työntekijät altistuvat sille vähemmän. Videossa näytetään esimerkiksi, miten jauhopölyä voi vähentää valitsemalla vähemmän pölyäviä jauhoja ja tekemällä työliikkeet rauhallisesti ja harkiten.

Säkkien käsittely

Avointen jauhosäkkien ravistelu, rutistelu ja siirtely aiheuttaa pölyä. Säkkien varastointi lattialla hankaloittaa siivousta. Tästä videosta saat vinkkejä, miten käsitellä säkkejä pölyttömämmin.

Siivous

Siivouksen ja oikeaoppisten siivoustapojen merkitystä leipomoissa ei voi liiaksi korostaa. Jos siivous tehdään väärin, jauhopöly nousee ilmaan ja lisää työntekijöiden altistumista. Esimerkiksi harjan tai paineilman käyttö saa pölyn leijailemaan. Mitä enemmän pölyä kertyy, sitä enemmän sitä on pinnoilla ja sitä enemmän pitää siivota. Myös lattialla olevat säkit ja tavarat vaikeuttavat siivousta, ja niiden siirtäminen nostattaa pölyä.

Katso videolta vinkkejä pölyttömämpään siivoukseen!

Julkaisija:
Työturvallisuuskeskuksen elintarvikealojen työalatoimikunta
Julkaisuvuosi:
2025
Toimialat:
Elintarvikeala
Aiheet:
perehdytys työturvallisuus työympäristö
Julkaisumuodot:
Video
Kielet:
suomi

Liittyvät julkaisut