Julkaisu muistuttaa: Esihenkilön hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys

Työturvallisuuskeskuksen digijulkaisu Esihenkilön oma hyvinvointi tarjoaa käytännön tukea ja tietoa esihenkilöroolissa toimiville.
”Julkaisu on vastaus työpaikkojen ajankohtaisiin tarpeisiin. Julkaisun sisältö on huolellisesti koottu Työturvallisuuskeskuksen kuntien ja hyvinvointialueiden toimialaryhmässä, mutta se soveltuu kaikille toimialoille”, kertoo Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Seija Moilanen.
Esihenkilön rooli sisältää paitsi velvollisuuksia myös oikeuksia, joiden tarkoituksena on tukea tehtävän hoitamista ja turvata osaltaan se, ettei esihenkilö kuormitu haitallisesti tehtävässään. Esihenkilön oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että hän tuntee vastuunsa ja tietää, mistä saa apua ja tukea omaan työhönsä ja jaksamiseensa.
Hyvinvointi rakentuu tuesta, osaamisesta ja avoimesta vuorovaikutuksesta
Esihenkilön työkuormituksen hallintaa auttavat muun muassa säännölliset keskustelut oman esihenkilön kanssa, yhteiset toimintatavat ja esihenkilörooliin kohdistuvien odotusten määrittely.
Työnantajalla on velvollisuus perehdyttää esihenkilö tehtäväänsä, mutta myös esihenkilöllä itsellään on vastuu ylläpitää omaa osaamistaan ja kehittää johtamistaitojaan.
”Osaamis- ja resurssivaje suhteessa työn vaatimuksiin voivat helposti johtaa haitalliseen kuormittumiseen”, muistuttaa Moilanen.
Psykologisesti turvallinen työilmapiiri, avoin vuorovaikutus ja henkilöstön osallistuminen yhteiseen kehittämiseen vähentävät esihenkilön kuormitusta.
”On tärkeää, että esihenkilö tunnistaa oman kuormitustilanteensa ja uskaltaa ottaa sen puheeksi. Se ei ole heikkoutta, vaan rohkeutta”, korostaa Moilanen.
Julkaisu on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Työryhmä:
Eija Kemppainen, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super
Anne Ranta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Jussi Rantanen, Tehy
Marjaana Walldén, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Seija Moilanen, Työturvallisuuskeskus
Lisätietoja
