Yhteistyöllä turvalliselle ulkomaan työmatkalle
Työnantajan on huolehdittava myös matkatyötä tekevien turvallisuudesta
Työnantajalla on työturvallisuuslain mukainen yleinen huolehtimisvelvollisuus työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä, riippumatta siitä tekevätkö he työtä kotimaassa vai ulkomailla. Työturvallisuuslakia sovelletaan ulkomailla työskentelyyn ja työn puitteissa matkustamiseen rajoitetusti, sillä työnantajalla ei ole samanlaista mahdollisuutta valvoa työn ja työympäristön turvallisuutta sekä työn tekemisen tapaa kuin työantajan hallinnoimissa tiloissa kotimaassa työskenneltäessä. Organisaation turvallisuuskulttuuri vaikuttaa siihen, miten vahvaa huolenpitoa käytännössä osoitetaan. Mennäänkö siitä, missä aita on matalin vai osoitetaanko huolenpitoa ja välittämistä enemmän kuin lain minimivaatimukset edellyttävät?
Työnantajan on huolehdittava siitä, että työpaikalla on laadittuna työsuojelun toimintaohjelma. Siinä kuvataan työympäristö ja sen riskit sekä toimenpiteet, joilla riskeihin varaudutaan, myös matkatyö huomioiden. Lakisääteisesti työn vaarat ja haitat on tunnistettava, mahdollisuuksien mukaan poistettava ja jäljelle jäävien osalta arvioitava riskin todennäköisyys ja seurausten vakavuus. Riittävät toimenpiteet on tehtävä varautumisen osalta. Varautumista on myös se, että matkatyötä tekevät perehdytetään ennakoimaan ja hallitsemiaan mahdollisia vaaroja matkustaessaan ja työskennellessään kohteessa.
Vastuullinen toiminta ulkomailla edellyttää organisaatioilta asema- tai kohdemaan lainsäädännön, kulttuuritekijöiden ja paikallisten erityispiirteiden monipuolista ja riittävää hallintaa. Lähtökohtana, että kohdemaassa toimitaan vähintään yhtä turvallisesti kuin kotimaassa. Normeissa ja tavoissa toimia saattaa olla turvallisuuden kannalta merkittäviä eroja.
Henkilökohtainen riskianalyysi ja perehdyttäminen
Kattavaan riskianalyysiin kuuluu myös henkilökohtaisen riskiprofiilin laadinta. Henkilöön liittyviä riskejä voivat olla esimerkiksi terveydentilaan liittyvät ongelmat, kokemattomuus matkatyöstä, kielitaidon tai kulttuurierojen ymmärryksen puute ja jopa sukupuoli riippuen kohdeympäristön ominaispiirteistä. Terveystarkastuksilla, koulutuksella, ohjeistuksella ja perehdytyksellä voidaan moniin riskeihin varautua. Perehdytys ja koulutus uuteen työympäristöön ja työtapaan on erittäin tärkeää. Työntekijän on noudatettava niitä määräyksiä, jotka työnantaja on toimivaltansa puitteissa antanut. Monet työnantajat antavat neuvoja myös vapaa-ajan turvallisuuden tueksi.
Työmatkan ajaksi on tärkeää sopia yhteydenpitokäytännöt esihenkilön ja matkalla olevan välillä. Yhteyden saaminen nopeasti on tärkeää erityisesti tilanteissa, joissa jotain ikävää tapahtuu. On hyvä sopia ennalta kenelle silloin pitää soittaa, ja mistä saa apua mihinkin tilanteisiin. Maailmalla on yksityisiä palvelutarjoajia, jotka ovat erikoistuneet matkatyön turvallisuuden hallintaan.
Yhteistyöllä riskit hallintaan
Työturvallisuuskeskuksen julkaisema nyt päivitetty aineisto Turvallisesti työmatkalla ulkomailla sisältää kattavan tarkistuslistan seikoista, jotka työnantajan ja työntekijän on hyvä tietää ulkomaan työmatkustamisesta. Sitä voi hyödyntää toimintaohjelman, matkatyöohjeistuksen ja riskien vähentämiseen tähtäävän toimenpidesuunnitelman laadinnassa. Nämä on tärkeää tehdä yhteistyössä johdon, työterveyshuollon, työsuojeluhenkilöstön ja ulkomaanmatkatyön riskeihin perehtyneiden henkilöiden kanssa. Myös esihenkilön on tärkeää ymmärtää vastuunsa ulkomaan työmatkoja tekevästä alaisesta.
Riskeihin varautumisen kannalta on hyvä konsultoida kohdemaiden paikallisia asiantuntijoita. Olosuhteen muuttuvat jatkuvasti, joten kohdemaan tilannetta on seurattava koko ajan, jotta voidaan reagoida ajoissa esimerkiksi luonnonkatastrofin, poliittisen epävakauden tai terroriuhkan kasvaviin riskeihin. Ulkomailla sovelletaan oikeudessa paikallista lainsäädäntöä. Ulkoministeriön sivulta saa ajantasaista tietoa maiden turvallisuustilanteista.
Kirjoittajat
Päivi Rauramo, johtava asiantuntija, Työturvallisuuskeskus
Markku Rajamäki, johtava asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Tanja Luukkanen, työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija, Ammattiliitto Pro