Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Hei, mitä sulle kuuluu?

Blogi
Tänään 10.10. vietämme jälleen maailman mielenterveyspäivää. Nyt on hyvä hetki kääntää katseet työpaikoille ja pohtia, millaisia keinoja siellä on tukea työntekijöiden mielenterveyttä entistä varhaisemmassa vaiheessa. Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, joka mahdollistaa selviytymisen elämään kuuluvista haasteista.
Kaija Ojanperä, johtava asiantuntija, kuva: Mikael Ahlfors

Kelan mukaan sairauspäivärahaa mielenterveyssyistä saaneiden määrä kasvoi vuonna 2023 ennätyslukemiin. Ahdistuneisuushäiriöiden kasvu on huomattavaa. Näissä tapauksissa sairauspoissaolot voivat olla pitkiä ja paluu työelämään vaikeaa. Mielenterveysperusteisilla ongelmilla on vielä negatiivinen kaiku, josta pitää päästä erille. Työyhteisön tuki helpottaa työhön paluuta. Kun työhön palaava kokee olevansa se tärkeä ihminen, jota odotetaan osaksi työyhteisöä, vahvistaa se itsetuntoa.

Yksi tärkeä keino tukea mielenterveyttä on luoda psykologisesti turvallinen työympäristö. Turvallisuuden peruspilari on luottamus. Työyhteisössä pitää pystyä luottamaan siihen, että jokainen toimii rehellisesti, avoimesti ja oikeudenmukaisesti. Luotettava työkaveri on hyväntahtoinen, joka toivoo toiselle onnistumista työtehtävissä. Esihenkilöllä on keskeinen rooli olla esimerkkinä luottamuksen rakentamisessa.

Toinen tärkeä asia mielen tukemisessa on palautuminen. Jos työntekijälle ei jää riittävästi aikaa lepoon ja palautumiseen, se aiheuttaa kuormittuneisuuden kokemusta, tyytymättömyyttä ja väsymystä. Hyvällä työaikojen suunnittelulla ja terveillä elämäntavoilla voidaan parantaa omaa jaksamista työssä.

Jos työn vaatimukset ylittävät työntekijän voimavarat, voi stressitaso nousta. Pitkittyneenä tällainen tilanne voi johtaa uupumukseen. Mitä turvallisempi ja avoimempi keskustelukulttuuri työpaikalla on, sitä varhaisemmassa vaiheessa asia otetaan puheeksi.  

Työturvallisuuskeskus käynnisti 7.10. työsuojeluviikon kohti hyvinvoivaa työyhteisöä -teemalla. Viikon aikana kannustetaan kiinnittämään huomiota mielen tukemiseen ja oman työpaikan varhaisen tuen malliin. Keskustellaan aiheesta ja luovutaan stigmasta, että mielenterveyden heikkeneminen hetkellisesti tai pidemmäksi aikaa olisi jotain negatiivista. Mielenterveysongelmista kärsivät joutuvat kohtaamaan syrjintää ja ennakkoluuloja.  On tärkeää herättää keskustelua siitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Tästä muistuttaa myös Mieli ry. (siirryt toiseen palveluun) 

Tänään maailman mielenterveyspäivänä toivotaan, että ihan jokainen huomioi työkaveriansa, osoittaa välittämistä ja kysyy #HeiMitäSulleKuuluu.

Tutustu myös