Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työturvallisuuskorttikoulutus vahvistaa turvallisuuskulttuuria Scanialla

Artikkeli
Scania on suomalaisille tuttu brändi – yhtiön raskaat kuorma- ja linja-autot ovat olleet tuttu näky teillämme jo vuosikymmeniä. Suomessa Scanian toiminta alkoi vuonna 1949, kun Scan-Auto perustettiin maahantuojaksi ja jälleenmyyjäksi. Nykyisin Scania Suomi Oy on osa kansainvälistä Scania-konsernia, joka tarjoaa ajoneuvojen lisäksi kattavia huolto- ja palveluratkaisuja kuljetusalan yrityksille.
Ajoneuvon huoltoa Scanialla
Kuva: Scania Suomi Oy

Työturvallisuus on keskeinen osa Scania Suomen(siirryt toiseen palveluun) arkea, ja turvallisuusajattelun systemaattinen kehittäminen on noussut erityiseen tarkasteluun viimeisten vuosien aikana. Noin viisi vuotta sitten yhtiön senior mechanic Harri Valkonen, toimiessaan työsuojelunvaravaltuutettuna, oli mukana Työturvallisuuskeskuksen Autoalan työalatoimikunnassa.

Tuolloin yhteistyössä Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijoiden kanssa ryhdyttiin suunnittelemaan Scanialle räätälöityä työturvallisuuden peruskoulutusta. Lisäksi yhtiötasolla työturvallisuuskulttuurin systemaattisen kehittämisen tueksi perustettiin uusi työtehtävä, työturvallisuusasiantuntijan rooli.

“Scanialla oli jo aiemmin hyödynnetty yleistä Työturvallisuuskorttikoulutusta, mutta nyt halusimme kehittää oman koulutuskokonaisuuden niin, että se huomioisi paremmin alamme erityispiirteet ja työssä esiintyvät turvallisuusriskit”, kertoo Harri Valkonen projektin taustoista. 

Vaatimuksena koulutukselle oli myös, että sen tulisi olla hyvin käytännönläheinen ja soveltua kaikille – vasta alaa opiskelevista aina toimitusjohtajaan asti.

Räätälöity koulutus tuo konkreettista hyötyä

Lopputuloksena Työturvallisuuskeskus ja Scania kehittivät autoalalle räätälöidyn Työturvallisuuskorttikoulutuksen, jota pilotoitiin Scanian henkilöstölle. Sisältöä työstettiin muutaman vuoden ajan, ja tammikuussa 2024 järjestettiin ensimmäiset koulutukset. 

Nykyisin kaikki Scanian työntekijät suorittavat koulutuksen, joka on voimassa viisi vuotta. Tämän jälkeen vuorossa on täydennyskoulutus. Kouluttamisesta vastaavat Scanian työturvallisuusasiantuntija Faton Ruka ja Harri Valkonen, joilla molemmilla on Työturvallisuuskorttikouluttajapätevyys. Omat kouluttajat ovat osoittautuneet toimivaksi ratkaisuksi – oman kokemuksensa ja alatuntemuksensa ansiosta Faton ja Harri pystyvät tuomaan koulutukseen konkretiaa ja innostavuutta aivan eri tavalla kuin ulkopuolinen kouluttaja. Scanialla uusi koulutus on löytänyt nopeasti paikkansa osana työturvallisuuden johtamista, ja sitä on jo ryhdytty työstämään entistä paremmaksi.

“Olemme kehittäneet koulutusta edelleen integroimalla siihen oman toimintamme elementtejä. Koulutukseen sisältyy nyt esimerkiksi turvallisuuskävelyjä sekä tiedotuskanaviemme sekä turvallisuushavaintokäytäntöjemme perehdytystä. Lisäksi koulutuksessa hyödynnetään omia tapaturmaraporttejamme niin Suomesta kuin ulkomailtakin, jotta voimme entistä paremmin varautua ja lisätä henkilöstömme työturvallisuustietoutta”, kertoo Faton Ruka.

Tulokset näkyvät käytännössä

Oman Työturvallisuuskorttikoulutuksen käyttöönoton myötä Scania Suomessa on havaittu positiivisia muutoksia. Vakavien työtapaturmien ja niistä johtuvien sairauspoissaolojen määrä on vähentynyt. 

“Pieniä tapaturmia ilmoitetaan useammin kuin aiemmin, mutta näemme tämän hyvänä asiana – henkilöstö selvästi kiinnittää työturvallisuuteen enemmän huomiota. Kun turvallisuushavaintoja ja työtapaturmia ilmoitetaan enemmän, pystymme myös tarttumaan niihin tehokkaammin”, Faton Ruka toteaa.

Scanialla kiitellään Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijoita yhteistyöstä ja joustavasta palvelusta koulutuksen räätälöinnissä. Jatkossa Scanialla aiotaan kehittää koulutuksen sisältöä edelleen vastaamaan muuttuvia turvallisuusvaatimuksia. Tarkastelussa on myös mahdollisuus sisällyttää Scanian oma Työturvallisuuskorttikoulutus osaksi kuljettajien ammattipätevyyden täydennyskoulutusta

Teksti: Outi Heistman