Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työn imua voidaan tukea myös muutosneuvottelujen aikana

Blogi
Muutosneuvotteluprosessi saattaa vaikuttaa kielteisesti työntekijöiden hyvinvointiin ja työsuoritukseen sekä neuvottelujen ollessa kesken että niiden ratkettua. Vaikutukset voivat heijastua myös sellaisiin työntekijöihin, joiden työt eivät ole neuvottelujen piirissä. Johdon ja esihenkilöiden on tärkeää tukea työntekijöitä muutostilanteissa.
Ryhmä ihmisiä keskustelee keskenään työpaikalla.
Kuva: Jutta Aaltio

Tieto muutosneuvottelujen alkamisesta aiheuttaa usein epävarmuuden kokemuksia ja haastaa yksilön ja työyhteisön voimavarojen riittävyyttä. Neuvottelut voivat merkitä yksilön kohdalla mahdollisuutta tulla irtisanotuksi tai lomautetuksi taikka jatkaa työssä osana muuttuneita työjärjestelyjä.

Muutosneuvottelut vaikuttavat keskimäärin negatiivisesti työntekijöiden työn imuun(siirryt toiseen palveluun). Työn imun säilymistä on kuitenkin mahdollista tukea muutosneuvotteluprosessin aikana ja sen jälkeen.

Suosituksia esihenkilölle

  • Kommunikoi avoimesti ja ajantasaisesti. Selkeytä muutosprosessia.
  • Selkeytä prioriteetit ja tavoitteet. Tue työroolin muutoksissa.
  • Vahvista työn merkityksellisyyden kokemusta. Kiitä, kannusta ja anna palautetta.
  • Mahdollista vapaus toimia oman työn asiantuntijana.
  • Ole läsnä ja kiinnostunut työntekijän työhyvinvoinnista.
  • Luo uskoa tulevaan. Vahvista yksikön, tiimin ja ryhmän yhteishenkeä.

Suosituksia johdolle

  • Selkeytä muutoksen tausta, syyt, tavoitteet ja edistyminen. Luo realistisesti tunnetta jatkuvuudesta.
  • Mahdollista keskusteleva ilmapiiri.
  • Mahdollista jokaisen työntekijän kunnioittava, oikeudenmukainen ja inhimillinen kohtelu.
  • Tue terveyttä ja mielenterveyttä.
  • Tarjoa joustavia työjärjestelyjä ja muita tukimahdollisuuksia.
  • Mahdollista työskentelyrauha ja keskittyminen omaan työhön.
  • Osoita jokaisen työntekijän olevan arvokas riippumatta mahdollisesta hänen työhönsä kohdistuvasta muutoksesta.

Töiden hetkellisen tai lopullisen päättymisen mahdollisuus muodostaa ristiriidan sen kanssa, että työntekijöille on tärkeää kokea itsensä ja työnsä merkityksellisiksi. Johtamisen haasteena onkin luoda kokemus inhimillisyydestä, vaikka työsuhteen päättyminen on mahdollista. Jotta työntekijän hyvinvoinnin ja työssä suoriutumisen kannalta tärkeät tarpeet voisivat toteutua, vaaditaan johtamiselta laajaa ajattelua ja luovuuttakin.

 Vaikka työ päättyisi muutosneuvottelujen seurauksena, työntekijä on ainutlaatuisena yksilönä ollut osa työyhteisöä ja jättänyt siihen jälkensä. Ja vaikka henkilön työpanos ei olisi enää osa sen hetkisen työpaikan tulevaisuutta, hänen kerryttämänsä kokemukset voivat olla valtavia lahjoja toiselle työnantajalle.

Blogikirjoitus pohjautuu Johanna Pennasen opinnäytetyöhön Työn imun säilyttäminen muutosneuvotteluissa (LAB-ammattikorkeakoulu, Tekniikan ala, Uudistava johtaminen).

Kirjoittajat

Johanna Pennanen työskentelee prosessiteollisuuden osaamisen kehittämisen ratkaisujen asiantuntijana ja suoritti Uudistavan johtamisen YAMK-tutkinnon LAB-ammattikorkeakoulussa.

Kristiina Brusila-Meltovaara toimii yliopettajana LAB-ammattikorkeakoulun Teknologia-yksikössä ja ohjasi Johanna Pennasen opinnäytetyön.

Seija Moilanen on Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija, joka on sparrannut Johanna Pennasta opinnäytetyön eri vaiheissa.

Tilaa koulutus työpaikallesi

Työturvallisuuskoulutus tarjoaa tilauskoulutuksia, joissa voidaan käsitellä työhyvinvointia ja muutostilanteita eri näkökulmista.