Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työsuojelua tarvitaan enemmän kuin koskaan 

Blogi
Jatkuvasti muuttuvassa työelämässä työsuojeluvaltuutettujen rooli on tärkeämpi kuin koskaan. Siksi kunta- ja hyvinvointialojen sekä seurakuntien työpaikoille tarvitaan tarmokkaita toimijoita työsuojelutehtäviin. 
Merja Hyvärinen, Työelämäasiantuntija, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL (vas.) sekä Kaija Ojanperä, johtava asiantuntija, Työturvallisuuskeskus (oik.)

Työelämä on kokenut merkittävän myllerryksen viime vuosikymmeninä. Digitalisaatio, etätyön yleistyminen, jatkuvat organisaatiomuutokset sekä työtehtävien monimutkaistuminen ovat tehneet työstä entistä haastavampaa. Samalla työn kuormitustekijät – kiire, epävarmuus työn jatkumisesta, työssä kohdattu väkivalta ja henkinen stressi, ovat lisääntyneet.  

Työturvallisuudesta huolehtiminen on työturvallisuuslaissa säädetty työnantajan velvollisuudeksi. Työsuojeluvaltuutettu on työpaikalla turva työntekijöille, joka toimii työpaikallaan työntekijöiden äänenä työsuojeluasioissa. Hän on tärkeä linkki työntekijöiden ja työnantajan välillä nostamaan esille työpaikan turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä haasteita ja kehittämiskohteita. Työsuojeluvaltuutettua tarvitaan, koska yksittäisillä työntekijöillä ei ole aina rohkeutta nostaa asioita esille.  

Työsuojeluvaltuutettu ei kuitenkaan ole vain ongelmien ratkaisija, vaan myös työpaikan kehittäjä. Kun työ muuttuu, muuttuvat myös sen riskit – ja samalla avautuu uusia mahdollisuuksia tehdä työstä entistä mielekkäämpää ja turvallisempaa. Työsuojeluvaltuutettu voi olla aloitteentekijä, joka ei ainoastaan tuo esiin epäkohtia, vaan myös ehdottaa ratkaisuja ja kehittää työpaikan käytäntöjä. Esimerkiksi uudenlaisten työn tekemisen tapojen mukanaan tuomat haasteet voidaan kääntää vahvuuksiksi, kun työsuojeluvaltuutettu on mukana luomassa uusia toimintatapoja. 

Kun työyhteisö voi hyvin, menee työpaikallakin hyvin. Työsuojeluvaltuutetun työ hyödyttää niin työntekijöitä kuin työnantajaa: sujuva, turvallinen ja mielekäs työ lisää tuottavuutta, vähentää poissaoloja ja parantaa työilmapiiriä. Työsuojelun yhteistoiminta ei ole vain turvaverkko ongelmatilanteisiin, vaan myös keino rakentaa parempaa työelämää. 

Työsuojeluvaltuutettu on työpaikan arjen sujuvuuden ja työhyvinvoinnin kannalta olennainen toimija. Kun työelämän vaatimukset kasvavat, on entistä tärkeämpää huolehtia työntekijöiden jaksamisesta ja turvallisuudesta. Työsuojeluvaltuutettu on tärkeä tekijä sen varmistamisessa, että työpaikoilla voidaan hyvin! 

Syksyllä tulee kuntien ja hyvinvointialueiden työpaikoilla järjestää työsuojeluvaalit. Nyt on mitä erinomaisin hetki alkaa houkuttelemaan hyviä tyyppejä asettumaan ehdolle vaaleissa.   

Syksyn työsuojeluvaaleissa etsitään uusia, rohkeita kehittäjiä! Jos haluat olla mukana vaikuttamassa työpaikkasi hyvinvointiin ja kehittämässä parempaa työnteon kulttuuria, asetu rohkeasti ehdolle. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta – tehtävään saa koulutusta ja tukea. Nyt on oikea hetki tarttua tilaisuuteen ja olla osa muutosta! 

Lähde rohkeasti ehdolle – siitä hyötyy koko työpaikka! 

Ota vaalijulisteet käyttöön työpaikallasi 

Työturvallisuuskeskuksen Kuntien ja hyvinvointialueiden toimialaryhmä on tuottanut työpaikkojen käyttöön julisteita, joiden avulla voi aktivoida sekä asettumaan ehdolle että äänestämään työsuojeluvaaleissa. 

Haluatko tietää lisää työsuojeluvaalien järjestämisestä? Tule vaali-infoon!

Työsuojeluvaalisovellus-infossa kerrotaan, kuinka järjestät työsuojeluvaalit käyttäen Työsuojeluvaalisovellusta apuna.

Työsuojeluvaaleissa työntekijät valitsevat edustajikseen työsuojeluvaltuutetun ja kaksi varavaltuutettua työpaikoilla, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 10 työntekijää. Lisäksi tarvittaessa voidaan valita työsuojelutoimikunnan lisäjäseniä. Jos työpaikalla on sovittu työsuojeluasiamiesten valinnasta, valitaan nämäkin samassa yhteydessä.

Työsuojeluvaalisovellus on maksuton työkalu, jolla voi helposti toteuttaa työsuojeluvaalien sähköisen äänestyksen. Sovelluksen käyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja palvelusopimuksen hyväksymisen.