Työuran eri vaiheita ja tilanteita

Mietin omaa ensimmäistä palkkatyön aloitusta. Oli jännittävää päästä ”oikeisiin töihin”, kun opinnot olivat vielä alkuvaiheessa. Kaikkia tuntemuksia ei muista enää neljänkymmenen vuoden takaa, mutta iloiset tervehdykset, hymyt ja esihenkilöni rauhallisen suhtautuminen palautuivat heti mieleen. Tämän jälkeen työuraan on luonnollisesti liittynyt monia muutoksia, työpaikan vaihdoksia, uuden työsisällön oppimista ja uusien ihmisten kohtaamisia.
Ehkä sinullekin palaa mieleen monenlaisia kokemuksia oman työurasi vaiheista, kun annat ajatusten virrata. Mutta jos toimit esihenkilötehtävissä, haluaisin siirtää ajatuksesi siihen, miten voit edistää onnistumisia työssä ja tukea työntekijöitä erilaisissa risteyskohdissa arkityötä unohtamatta.
Aikajanamme tässä Työuran eri vaiheita ja tilanteita -aineistossa ulottuu työelämään tutustujasta eläkkeelle siirtymiseen. Aineisto julkaistaan kevään aikana myös ruotsiksi ja englanniksi.
Tarjoamme infograafin käyttöön ikään kuin puistona, jossa liikkuu työelämään tutustuja, työpaikkaan kiinnittyjä, tehtävän vaihtaja ja luonnollisesti työn ja muiden elämänalueiden yhteensovittaja. Välillä vastaamme saapuu henkilö, jonka voimavaroja on tarpeen vahvistaa ja auttaa häntä pysymään työssä erilaisilla työn muutoksilla ja muilla tukitoimilla työterveysyhteistyötä unohtamatta. Voimme tukea häntä työhön paluussa, jos työkyvyn palautuminen on vaatinut hetkellistä syrjään astumista. Onneksi monessa työssä paluuta voidaan loiventaa erilaisilla työaika- ja työjärjestelyillä kuntoutusta unohtamatta.
Kun viimein koittaa lähtökeskustelujen aika, olemme jo tallentaneet niin hyvin kuin mahdollista hänen osaamisensa, verkostonsa ja muun tietotaitonsa työuraa jatkavien käyttöön.
Mikä vielä puuttuu? Mieti hetkisen istuvasi puiston penkillä. Viereesi istahtaa työkaverisi. Juttelette ja pohditte, mitä uutta haluaisitte vielä työltä ja työuralta. Lähteäkö vai jäädä? Pysyäkö vai vaihtaa? Ehkä ratkaisuun vaikuttavat osaltaan seuraavat kantavan työuran peruskivet:
- merkityksellinen työ
- psykologinen turvallisuus
- osaaminen
- yhdessä kehittäminen
- työuran johtaminen.
Pidä nämä mielessäsi esihenkilönä kaikissa työuran vaiheissa ja tilanteissa. Työn tai työuran jatkamiselle on syynsä ja houkutuksensa. Mieti, voisitko lisätä näitä tekijöitä omalla vastuualueellasi.
Tutustu aineistoon
Työryhmä
Timo Höykinpuro, Palvelualojen työnantajat Palta
Tiina Karisaari, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä
Riitta Koskinen, Teollisuusliitto
Erika Kähärä, Palvelualojen ammattiliitto PAM
Tanja Lehtoranta, Ammattiliitto Pro
Pirkko Mäkinen, Työturvallisuuskeskus
Anne Ranta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Marjaana Walldén, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kirjoittaja
