Työtapaturmien määrä kääntyi kasvuun – tapaturman syynä yhä useammin väkivalta

Työtapaturmien määrän kehitys on kulkemassa valitettavasti väärään suuntaan ja luvut ovat huolestuttavia. Työpaikoilla tulee kiinnittää voimakkaammin huomiota työturvallisuuteen, jotta tapaturmien määrä saadaan laskuun. Suomessa tehdään paljon erinomaista työtä ja tutkimusta työelämän kehittämiseksi, mutta tuoreen tilaston perusteella vaikutukset eivät riittävästi näy arjen työturvallisuudessa jatkuvana positiivisena kehityksenä.
Työpaikkojen, toimialasta tai koosta riippumatta, tuleekin saada konkreettista ja käytännönläheistä tukea henkilöstölle, esihenkilöille ja johdolle, jotta heillä on välineitä ja kyvykkyyttä suoriutua työturvallisuusvelvoitteistaan entistä paremmin.
Työtapaturmat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi
Työtapaturmista aiheutuu yhteiskunnalle ja työpaikoille miljardien eurojen kustannukset vuosittain. Lisäksi ne vaikuttavat lukemattomien ihmisten ja perheiden hyvinvointiin ja toimeentuloon.
Tuoreet tilastot osoittavat, että nyt viimeistään työturvallisuuden on noustava työpaikoilla ykkösprioriteettien joukkoon. Fakta kuitenkin on, että lähes kaikki työtapaturmat olisivat estettävissä ennakoinnilla ja paremmalla turvallisuuskulttuurilla. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa tähän – ei työnantajien näkökulmasta eikä inhimillisesti tarkastellen.
Apua ja tukea työturvallisuuden parantamiseen on saatavilla. Työturvallisuuskeskus on asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa suomalaisten työpaikkojen työturvallisuuden tueksi vapaasti saatavilla olevia materiaaleja ja työkaluja.
Tukea työpaikkaväkivallan hallintaan
Erityisesti väkivaltatilanteista aiheutuneet työtapaturmat ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Vuonna 2024 kirjattiin 7 700 väkivallan aiheuttamaa työpaikkatapaturmaa, mikä on yli 1 500 tapausta enemmän kuin vuonna 2023 – kasvua edellisvuoteen nähden on yli 24 prosenttia.
Työpaikkaväkivallan kasvu on huomioitu myös Työturvallisuuskeskuksessa. Meillä on meneillään hanke, jossa tuotetaan työpaikoille lisää käytännöllisiä materiaaleja väkivallan hallinnan tueksi.
Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajia ennaltaehkäisemään väkivaltaa kaikilla toimialoilla ja työpaikoilla, mutta valvonnan tulokset osoittavat, että asiaa ei riittävästi tunneta.
Aluehallintoviraston vuonna 2024 tekemät tarkastukset paljastivat, että monilla työpaikoilla ei ollut havahduttu kasvavaan väkivallan uhkaan, eikä sen hallintaan ollut vielä riittäviä keinoja käytössä.
Työturvallisuus osaksi johtamista ja työpaikkakulttuuria
Työtapaturmien vähentäminen edellyttää, että työturvallisuus ja sen johtaminen ovat osa arkea ja työpaikan toimintakulttuuria. Jokaisen työyhteisön jäsenen on tunnettava oma roolinsa ja vastuunsa turvallisuuden edistämisessä ja toimittava niiden mukaisesti.
Työturvallisuuden johtaminen tarkoittaa selkeitä rakenteita, tavoitteita ja jatkuvaa viestintää. Organisaatioiden ylimmän johdon tehtävä on luoda edellytykset ja rakenteet, joiden pohjalta työpaikalle syntyy terve turvallisuuskulttuuri. Koko organisaation on oltava aidosti sitoutunut turvallisuuskulttuurin ylläpitämiseen ja jatkutaan kehittämiseen – vain siten voidaan saavuttaa pysyviä parannuksia.