Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Elävää ergonomiaa elämään – viisi vinkkiä arjen  hyvinvointiin

Blogi
Ergonomia on monitiedettä ihmisen hyväksi. Sen tarkoitus on muokata ympäristöä ja toimintatapoja ihmisen ominaisuudet huomioon ottaen erityisesti työssä, mutta toki kaikkialla, missä ihminen elää ja toimii.
Työturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Päivi Rauramo hymyilee kameralle.
Työturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Päivi Rauramo toimii TTP2025-päivän toisena puheenjohtajana. Tapahtuman teemana tänä vuonna on Työhyvinvointia kaikille ergonomiaa ja yhdenvertaisuutta kehittämällä. Kuva: Mikael Ahlfors.

Ergonomia on hyvinvointitiedettä. Ergonomian osa-alueet fyysinen, kognitiivinen ja organisatorinen nivoutuvat yhteen. Ihminen kohtaa ympäristönsä kuormitustilanteet kokonaisvaltaisena psykofyysisenä olentona. Tässä viisi ergonomiaan pohjautuvaa käytännönläheistä hyvinvointivinkkiä juuri sinulle.

  1. Satsaa hyvään säädettävään, vaihtelevat asennot mahdollistavaan (työ)tuoliin, kunnolliseen sänkyyn ja patjaan sekä laadukkaisiin jalkineisiin. Käytä valinnassa asiantuntijaa apuna. Selkä ja jalat kiittävät!
  2. Istu, seiso, liiku! Liian pitkäkestoinen paikallaanolo hyvässäkin asennossa heikentää kokonaisverenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa sekä jäykistää tuki- ja liikuntaelimiä. Paikallaanoloa tulisi tauottaa vähintään puolen tunnin välein.
  3. Vältä monisuorittamista! Ihmisaivot pystyvät keskittymään kunnolla yhteen asiaan kerrallaan. Monimediatottumukset vaikuttavat keskittymiskykyyn ja aiheuttavat levottomuutta, stressiä, ajanhallinta- ja uniongelmia. Myöskään toistuva fokuksen vaihtaminen asiasta toiseen ei ole hyväksi aivoille.
  4. Tunnista aikavarkaat! Arvioi ajankäyttöäsi. Mihin aikasi kuluu ja mihin toivoisit sen kuluvan? Koetko mielihyvää ja aikaansaamisen tunnetta usein? Jos et, tunnista aikavarkaat eli tekijät, jotka kuluttavat aikaasi ja ovat vain harmiksi. Pohdi, miten voisit ne saada kuriin. Ota työhön liittyvät häiriötekijät puheeksi työpaikallasi. Työprosessit, -kokonaisuudet, -välineet, kokouskäytännöt ja työaikajärjestelyt voivat kaivata uudistamista. Vaali myös vapaa-aikaasi!
  5. Huolehdi palautumisesta, levosta ja unesta. Riittävä ja laadukas uni palauttaa elimistön vireystilan, ylläpitää aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainoa, ehkäisee haitallista stressiä, ylläpitää vastustuskykyä ja torjuu sairauksia. Lisäksi se auttaa käsittelemään tunteita sekä turvaa muistin ja oppimisen edellytyksiä.

Tule TTP-päivään kuulemaan lisää ergonomiasta

Työturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Päivi Rauramo on koulutukseltaan fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Hän toimii seminaarin toisena puheenjohtajana ja toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi mukaan!

TTP Työterveys- ja työturvallisuusalan sekä Sosiaali- ja terveysalan ergonomiaverkoston (Sotergo) koulutuspäivä 8.5.2025, Helsinki tai etänä!