Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Sujuvia ratkaisuja sisäilmaongelmiin – tiesitkö tämän mikrobeista?

Blogi
Sisäilma-asiat kiinnostavat meistä monia niin työpaikalla kuin kotonakin. Jos epäilet sisäilmaongelmaa, tiedätkö kuinka toimia?
Mikrobikasvustoa petrimaljassa. Kuva on luotu tekoälyllä.

Mikrobit eivät kuulu sisäilmaan

Tammikuun lopussa pidettiin Terveet tilat -hankkeen päätösseminaari(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), jossa käsiteltiin monia ajankohtaisia aiheita. Yksi teemoista oli kouluverkoston tilanne ja lasten määrän väheneminen. Kehitys johtaa vääjäämättä myös tilojen vajaakäyttöön ja sitä kautta sisäilmariskeihin.

Mikrobit ovat luonnollinen osa elinympäristöämme, ja niitä löytyy kaikkialta. Rakennuksissa niiden ei kuitenkaan kuulu kasvaa, ja siksi rakennusten tulee olla hyvin rakennettuja ja huollettuja, jotta kosteutta ei pääse rakenteisiin. Kuivat rakenteet eivät homehdu, joten kosteuden hallinta on avainasemassa.

Kuinka toimia, jos epäilet sisäilmaongelmaa

Jos epäilet sisäilmaongelmaa, on tärkeää tietää, mihin ottaa yhteyttä. Työpaikoilla on omat menettelytapansa, ja on tärkeää ilmoittaa mahdollisista ongelmista ajoissa.

Oireista tulee olla yhteydessä työterveyshuoltoon, ja kiinteistöhuollolle kerrotaan mahdollisista korjattavista asioista. Esihenkilöiden on myös hyvä tietää tilanteesta.

Sisäilmaongelmien ratkaiseminen ei aina vaadi näytteenottoa, vaan usein ongelmat ratkeavat ilman sitä. Näytteenottoa tarvitaan kuitenkin, jos halutaan varmistaa, onko saastunutta materiaalia poistettu riittävästi. Rakenteiden toimivuus ja kosteuden hallinta ovat avainasemassa.

Työntekijöiden oireilu tulisi ottaa vakavasti ja reagoida siihen. Työntekijät ovat työpaikan arvokkain resurssi, ja heidän hyvinvoinnistaan tulee huolehtia. Sisäilmaryhmät, joissa on mukana eri alojen asiantuntijoita, toimivat hyvin suurissa työpaikoissa.

Luottamuksen rakentaminen on tärkeää, ja asioiden ratkaiseminen vaatii yhteistyötä. Aikaisemmin syyttely oli yleisempää, mutta nykyään pyritään löytämään ratkaisuja yhdessä.

Näytteenoton merkitys

Ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen näytteenotossa on hyvä vaihtoehto, sillä hän on puolueeton. Nykyään monilla isoilla organisaatioilla on omia rakennusterveysasiantuntijoita, mutta suuremmat tutkimuskokonaisuudet teetetään silti usein ulkopuolisilla asiantuntijoilla.

Rakennusten mikrobitutkimuksissa keskitytään nykyään vaikeatulkintaisten ilmanäytteiden sijaan materiaalinäytteisiin. Ilman mikrobipitoisuuksiin vaikuttaa moni muukin tekijä kuin rakenteista peräisin olevat mikrobit ja ilmanäytteiden tulosten tulkinta voi olla hankalaa.

Lisätietoa aiheesta

Turun yliopiston aerobiologian laboratorio järjestää joka toinen keskiviikko sisäilma-aiheisia vartin mittaisia aamukahveja joihin voi osallistua Zoomilla.

Sujuvia ratkaisuja sisäilmaongelmiin -verkkokoulutus 27.3.2025

Sujuvia ratkaisuja sisäilmaongelmiin -koulutuspäivä johdattaa sisäilma-asioiden yhteistoiminnalliseen ennaltaehkäisemiseen ja ratkaisemiseen.

Erikoisaiheena Mikrobilaboratorion rooli sisäilmaongelmien selvittelyssä, puhujana laboratoriopäällikkö Sirkku Häkkilä Turun yliopiston aerobiologian laboratoriosta.

Kirjoittajat

Sirkku Häkkilä, laboratoriopäällikkö, RTA
Turun yliopisto, aerobiologian laboratorio

Miia Puukka, erityisasiantuntija
Työturvallisuuskeskus