Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Esteettömyys ja saavutettavuus ovat olennainen osa työnantajan sosiaalista vastuullisuutta

Blogi
Yhä useammilla työpaikoilla pohditaan, kuinka todentaa sosiaalista vastuullisuutta. Tämä keskustelu on tärkeää paitsi inhimillisestä, myös taloudellisesta näkökulmasta. Tänä päivänä yhä useampi asiakas, yhteistyökumppani, rahoittaja ja työntekijä haluaa kuulla, miten työpaikka huomioi sosiaalisen vastuunsa.
Invalidiliiton Johanna Hätönen ja Markus Pitkänen kirjoittavat sosiaalisesta vastuusta
Esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen ja viestintäasiantuntija Markus Pitkänen Invalidiliitosta ovat puhujina Työturvallisuuskeskuksen TTP-päivässä 8.5.2025.

Työnantajan sosiaalinen vastuullisuus on laaja käsite, joka kuvaa yrityksen suhdetta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Se kattaa useita eri osa-alueita, kuten esimerkiksi työhyvinvoinnista ja -kyvystä huolehtimisen, työehtojen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen sekä monimuotoisen henkilöstön ja osallistumisen mahdollistavan työkulttuurin.

Mutta mistä sosiaalisen vastuun kehittämistyö olisi hyvä aloittaa? Vastaus varmasti vaihtelee sen mukaan, keneltä kysytään, mutta esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen ja viestintäasiantuntija Markus Pitkänen Invalidiliitosta(siirryt toiseen palveluun) antavat tähän käytännönläheisen vinkin oman osaamisensa ytimestä: luomalla esteettömän ja saavutettavan työpaikan jo rekrytointiprosessista alkaen, voitte toimia paitsi vastuullisesti, myös palkata osaajan huolimatta siitä, miten hän liikkuu tai toimii.

Esteettömyys ja saavutettavuus rakentuvat usein pienistä asioista.

”Jo suunnitteluvaiheessa tulisi huomioida erilaiset yksilölliset tarpeet esimerkiksi liikkumisen esteettömyyden, työpisteen säädettävyyden tai vaikkapa lattioiden materiaalien kautta, jotta ne eivät toimi esteettömyyden vastakohtana”, kertoo Markus Pitkänen.

Esteettömässä ja saavutettavassa työympäristössä jokainen, riippumatta siitä millä tavalla liikkuu ja toimii, voi keskittyä työhön ja käyttää aikansa kustannustehokkaasti.

”On tärkeää myös muistaa se, että esteettömyyden ja saavutettavuuden eteen tehtävä työ ei hyödytä ainoastaan vaikkapa pyörätuolia käyttävää henkilöä, vaan ihan meitä jokaista. Kaikilla on omat työkykyyn vaikuttavat haasteensa, jotka muuttuvat työuran aikana”, muistuttaa Johanna Hätönen.

Johanna ja Markus opastavat, että esteettömyydessä on kyse muustakin kuin fyysisestä mahdollisuudesta liikkua vapaasti. Se mahdollistaa itsenäisemmän elämän ja osallisuuden, joka on yksi perustarpeistamme. Esteettömyyttä ja saavutettavuutta kehittämällä valmistaudumme myös tulevaan. Emme voi koskaan tietää, milloin joku henkilökunnastamme, yhteistyökumppaneistamme tai asiakkaistamme on tilanteessa, jossa esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvät asiat nousevat esille. Silloin mitataan sosiaalista vastuullisuutta.

Johanna Hätönen ja Markus Pitkänen muistuttavat, että esteettömyydestä ja saavutettavuudesta puhuttaessa on kyse myös ihmisoikeuksista, joiden toteutuminen vaatii joskus myös taloudellisia panostuksia. YK:n yleissopimuksessa vammaisten henkilöiden oikeuksista on kirjattu yhdenvertaisuus ja osallisuuden turvaaminen kaikissa tilanteissa ja toiminnoissa. Samassa sopimuksessa mainitaan myös esteettömyys ihmisoikeutena.

Tule TTP-päivään kuulemaan aiheesta lisää

Tervetuloa kuuntelemaan Johanna Hätösen ja Markus Pitkäsen puheenvuoroa ja keskustelemaan aiheesta TTP Työterveys- ja työturvallisuusalan sekä Sosiaali- ja terveysalan ergonomiaverkoston (Sotergo) koulutuspäivään 8.5.2025, Helsinkiin tai etänä!