Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Varhaiskasvatuksen sujuva arki tehdään yhdessä

Artikkeli
Päiväkoti Roba Helsingissä on ollut toiminnassa hieman yli kaksi vuotta. Tänä aikana uuteen päiväkotiin on yhteisvoimin rakennettu uutta ja työn sujuvuutta tukevaa toimintakulttuuria. Vaikka toimintakulttuurista vastuu viimekädessä on päiväkodin johtajalla Kaisa Viitasella, tarvitsee hän tuekseen koko työyhteisöä.
Perehdyttäminen työpaikalla
Kuva: Eve Sillanpää

Yhtenä linkkinä työyhteisön ja päiväkodin johtajan Kaisa Viitasen välillä toimii lastenhoitaja Janika Lilja, joka on myös työyksikön yt-vastaava. 

Yt-vastaavana Lilja huolehtii omalta osaltaan työyhteisön ilmapiiristä ja kannustan myös muita työyhteisössä tuomaan kehittämisideoita esille. Tehtäviin kuuluu myös olla linkkinä johtajille ja kertoa matalalla kynnyksellä huolista tai muista esille tulleista asioista työyhteisössä. 

”Janikan kanssa olemme ideoineet muun muassa yt-vastaavan kirjettä, vuosikellon tehtävään ja virkistysjuttuja henkilöstölle”, jatkaa Kaisa Viitanen. 

Toimintakulttuuria juurrutetaan perehdyttämällä

Toimivat perehdytyskäytännöt ovat uuden toimintakulttuurin juurruttamisen perusta ja keskeistä myös työntekijöiden sitouttamisessa uuteen työyhteisöön. Perehdytys on Robassa jaettu lohkoihin, joista yleinen osa on johtajalla ja varajohtaja perehdyttää kaikki yleiset käytänteet sekä opettajien, hoitajien ja sosionomien työnkuvat. Janika yt-vastaavana hoitaa turvallisuuskäytäntöihin perehdyttämistä viemällä uudet työntekijät turvallisuuskävelylle.

”Turvallisuuskävelyllä käymme läpi esimerkiksi sisälle suojautumisen, paloturvallisuuden ja lähietsinnän periaatteita. Samalla katsomme mistä löydämme ensiaputarvikkeita, ja mistä niitä voi hakea lisää, jos ne ovat loppuneet”, lisää Lilja. 

Päiväkoti Robassa uusi työntekijä saa myös itselleen nimetyn mentorin, joka ohjaa uutta työntekijää työn ohessa ja toimii matalan kynnyksen vastaajana ja opastajana. 

Perehdytys ei jää yhteen tapaamiseen Viitasen kanssa, vaan kuukauden tai reilun kuukauden päästä tavataan uudestaan ja kysellään työntekijän fiiliksiä ja kuulumisia ja vastaillaan kysymyksiin, joita on saattanut herätä. 

”Meillä on myös pop up -perehdytyksiä, jotka on merkattu sähköiseen kalenteriin, josta henkilökunta saa siitä tiedon”, kertoo päiväkodin johtaja Viitanen. Pop up -perehdytyksissä opetetaan Helsingin kaupungin käyttöjärjestelmien yleisempiä käyttö ominaisuuksia, joita tarvitaan arjessa. 

Korvaavan työn malli käytössä

Lilja on pois lapsiryhmässä työskentelystä loukattuaan jalkansa vapaa-ajan tapaturmassa. Hän ei kuitenkaan ole jäänyt kokonaan sairauslomalle, vaan on sopinut esihenkilönsä kanssa päiväkodilla tehtävästä korvaavasta työstä. Kun Lilja on pois lapsiryhmästä, hän on voinut laittaa keskeneräisiä asioita kuntoon, muu henkilöstö on voinut tuoda hänelle erilaisia valmistelutehtäviä ja turvallisuusasioita on saatu ajan tasalle. 

Tukea varhaiskasvatuksen sujuvaan arkeen

Työturvallisuuskeskuksen Varhaiskasvatuksen henkilöstön työssä jaksamisen tuen hankkeessa on tänä vuonna nostettu eri tavoin esille työpaikoilla kehitettyjä ratkaisuja arjen sujuvoittamiseksi.  

Hankkeessa on tuotettu päiväkotien käyttöön myös digijulkaisu, johon on koottu näkökulmia työssä jaksamisen ja yhteisen kehittämisen tueksi.

Digijulkaisu: Varhaiskasvatuksen sujuva arki

Podcast: Uuden päiväkodin toimintakulttuuria luomassa

Päiväkodin johtaja Kaisa Viitanen ja lastenhoitaja Janika Lilja kertovat perehdyttämisen merkityksestä uuden toimintakulttuurin juurruttamisessa. Lilja toimii myös yt-vastaavana ja kertoo roolistaan työyhteisön kehittämisessä.  Keskustelua emännöi Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Sari Aksberg. 

Kirjoittajat

Kaisa Viitanen, päiväkoti Roban johtaja, Helsingin kaupunki 

Janika Lilja, lastenhoitaja, yt-vastaava, päiväkoti Roba, Helsingin kaupunki 

Sari Aksberg, erityisasiantuntija, Työturvallisuuskeskus