Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työturvallisuuskortin suorituksia jo 2,5 miljoonaa

Työturvallisuuskortin menestystarina jatkuu, sillä Työturvallisuuskorttikoulutus on suoritettu jo 2,5 miljoonaa kertaa. 2,5 miljoonan korttisuorituksen rajapyykki rikkoutui Vesivek Oy:n työntekijöille järjestetyssä tilauskoulutuksessa.

Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja Rauno Hanhela (vas.), Vesivek Oy:n työturvallisuuspäällikkö Jari Pohja (kesk.) ja Työturvallisuuskeskuksen kehittämispäällikkö Tuomas Wuorikoski (oik.) iloitsevat Työturvallisuuskortin menestyksestä.

Voimassaolevia Työturvallisuuskortteja on nykyisin noin 800 000 kappaletta. Vuosittain noin 140 000 henkilöä suorittaa päivän mittaisen Työturvallisuuskorttikoulutuksen. Kouluttajia on lähes 2000. Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Työturvallisuuskortti on voimassa viisi vuotta. Koulutuksia järjestetään sekä avoimina että yrityskohtaisina.

Vesivekissä on viime aikoina panostettu yrityksen sisäisiin Työturvallisuuskoulutuksiin. Niissä voidaan keskittyä erityisesti omassa yrityksessä tärkeisiin työturvallisuuskysymyksiin.

Vesivek Oy on yli 40 vuotta vanha suomalainen rakennusalan yritys, joka toimii useilla paikkakunnilla ja tekee vuosittain yli 15 000 katto- ja ränniremonttia. Vesivek Oy:n työturvallisuuspäällikkö Jari Pohja kertoo, että Työturvallisuuskortin suorittaminen laajentaa näkökulmaa työmaalla, jossa pitää ajatella omaa ja muiden turvallisuutta.

– Koulutuksella on vaikutus myös asenteisiin ja koulutuksessa opitaan kiinnittämään huomiota riskeihin entistä paremmin, sanoo Pohja.

Yrityksessä Työturvallisuuskorttikoulutuksen suorittavat erityisesti asennuksen ja myynnin parissa työskentelevät työntekijät. Kiinteistöjen omistajat ja pääurakoitsijat usein myös haluavat, että työmaalla työskentelevät ovat suorittaneet Työturvallisuuskortin.

Pohja arvioi, että tulevaisuudessa turvallisuuden ja vastuullisuuden merkitys korostuu entisestään, vaikka monet työturvallisuusriskit eivät sinänsä välttämättä muuttuisikaan.

– Työtapaturmien määrän tulisi laskea tulevaisuudessakin ja tähän tulisi kiinnittää jatkossakin huomiota, arvioi Pohja.

Vesivek on koulutusten lisäksi panostanut muilla tavoilla työturvallisuuden parantamiseen. Yrityksessä putoamisesta johtuvien poissaolopäivien määrää on vähentynyt 82 prosenttia vuodesta 2018, kun kaikille työmaille otettiin käyttöön putoamissuojauksena telineet.

Työturvallisuuskorttikoulutusta kehitetään yhdessä eri toimialojen yritysten kanssa. Näin varmistetaan, että koulutus vastaa työpaikkojen tarpeita.

Koulutuksen voi nykyään suorittaa joustavasti lähi-, verkko- ja monimuotokoulutuksena, jonka lisäksi työpaikat voivat räätälöidä sisältöä omien tarpeidensa mukaisesti. Tulevaisuudessa koulutuksessa korostuvat entisestään ihmisen toiminnan merkitys sekä eri toimialojen työturvallisuusriskit.