Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Elintarvikealan merkittävimmät työsuojeluhaasteet ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet (erityisesti yläraajojen rasitusvammat), meluvammat, hengitystieallergiat ja ihotaudit, joita aiheuttavat työpaikan ilmassa esiintyvät orgaaniset pölyt (jauhopöly suurimpana), sekä erilaiset liikkumistapaturmat ja koneturvallisuus.

Turvallisuuskulttuurin kehittäminen elintarviketeollisuudessa -tutkimushanke (Safe Food Industry, SafeFI(siirryt toiseen palveluun)) on tuottanut kuusi käytännön esimerkkiä turvallisuuskulttuurin edistämisestä elintarvikealan yrityksissä.

  • Päivittäisjohtaminen
  • Turvallisuuskoulutusten järjestäminen – huolellisella suunnittelulla ja vahvalla osallistamisella tyytyväinen henkilöstö
  • Turvallisuuskävelyt – Safety walk
  • Turvallisuuskävelyt
  • Työtapaturmia havainnollistavat videot
  • Turvavartti – yhteinen hetki turvallisuudelle

Jaksamisen eväitä kuumassa työskentelyyn -podcastissa keskustellaan siitä, miten lämpöolot vaikuttavat työkykyyn ja mitä työpaikoilla voidaan tehdä, jotta haitat olisivat mahdollisimman vähäisiä.

Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Päivi Sarmalan haastateltavana asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry.

  • Miten kuumassa työskentely vaikuttaa työkykyyn ja terveyteen?
  • Mitä työnantaja voi tehdä, jotta työntekijät pysyvät terveinä ja turvassa kuumissa työolosuhteissa?
  • Miten voit itse edistää omaa työssä jaksamista kuumatyössä?
  • Mistä varoittavista merkeistä voimme havaita, että työtoverilla tai itsellämme on vaikeuksia selviytyä kuumuudesta?

Lisätietoa työpaikan lämpöoloista ja kuumassa työskentelystä

Elintarvikealalla sattuu edelleen vakavia tapaturmia koneiden käytön yhteydessä. Suojaamattomat koneet, riittämätön perehdytys häiriö-, huolto- ja poikkeustilanteisiin sekä oikeiden työtapojen valvonnan puute nousee lähes poikkeuksetta tapaturmien tutkinnassa esille.

Tapaturmaan altistavia samankaltaisia tekijöitä on löydettävissä usean tapaturman taustalta riippumatta siitä, mitä ja millaisella koneella työtä on tehty.

Koneet turvallisiksi yhteistyöllä

Podcastissa keskustellaan koneturvallisuudesta. Studiossa sopimusosaston toimitsija Kai Laaksonen Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:stä ja työsuojelupäällikkö Antti Rentola Atria Suomi Oy:stä. Podcastin juontaa erityisasiantuntija Päivi Sarmala Työturvallisuuskeskuksesta.

Koneiden ja työvälineiden turvallisuus

Lisätietoa työtapaturmista ja tapaturmaesimerkkejä

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäiseminen on keskeinen haaste elintarvikealan työturvallisuustoiminnassa. Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet aiheuttavat noin 30–40 % toimialan sairauspoissaoloista.

Rasitussairauksien ehkäisemisen lähtökohtana on hyvä suunnittelu, jonka avulla kehitetään järjestelmiä, laitteita, työtehtäviä, työjärjestelyjä ja työympäristöjä käyttäjilleen sopivaksi.

Englanninkielinen video:

Elintarvikealalla, kuten myös usealla muulla toimialalla melu on edelleen yksi suurimmista ammattitautien aiheuttajista. Työpaikkoja halutaan herättää tekemään entistä enemmän ennaltaehkäisevää meluntorjuntatyötä sekä muistuttaa jokaista kuuloaistimme tärkeydestä ja samalla sen haavoittuvuudesta.

Työturvallisuuskeskuksen koulutukset

Koulutuksissamme korostuvat käytännönläheisyys, vahva työsuojeluosaaminen sekä monipuolinen eri alojen tuntemus. Koulutuksia järjestetään lähi-, monimuoto- ja verkko-opetuksena.

Elintarvikealojen työalatoimikunta kehittää alan työturvallisuutta

Ota yhteyttä!