Työsuojeluyhteistoiminnan osapuolet
Yhteistoiminnan osapuolina yhteisellä työpaikalla ovat pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja tai tämän edustaja ja pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan palveluksessa oleva työsuojeluvaltuutettu.
Muut työsuojelun yhteistoiminta-asiat yhteisellä työpaikalla käsitellään aina kunkin työnantajan ja hänen palveluksessaan olevan työsuojeluvaltuutetun kesken.
Jos yhteinen työpaikka on rakennustyömaa, siellä työskentelevillä, eri työnantajien palveluksessa olevilla työntekijöillä on oikeus valita yhteinen työmaakohtainen työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua edustamaan heitä työsuojelun yhteistoiminnassa kyseisen työmaan kaikkien työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien kanssa sekä suhteessa työsuojeluviranomaisiin.
Yhteinen työsuojelupäällikkö
Yhteisellä työpaikalla työskentelevät työnantajat voivat nimetä keskuudestaan yhteisen työsuojelupäällikön. Jos näin ei ole toimittu, huolehtii pääasiallista määräysvaltaa käyttävä tai pääurakoitsijan asemassa oleva työnantaja yhteisellä työpaikalla työsuojelupäällikön tehtävistä.
Myös yhteisten vaarojen työpaikalla, jossa ei ole varsinaista pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantaja, voidaan sopia yhteisen työsuojelupäällikön nimeämisestä.
Työsuojeluvaltuutettu
Pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan työsuojeluvaltuutetulla on oikeus seurata ja selvittää työturvallisuuslain 51 §:ssä lueteltujen seikkojen toteutumista yhteisellä työpaikalla. Tämä oikeus kohdistuu kaikkiin työpaikalla toimiviin työnantajiin, työntekijöihin ja itsenäisiin työnsuorittajiin.
Ulkopuolisen työnantajan palveluksessa olevalla työsuojeluvaltuutetulla on tehtävänsä hoitamiseksi oikeus päästä yhteiselle työpaikalle samoilla edellytyksillä kuin hänen edustamillaan työntekijöillä. Työsuojeluvaltuutetun on myös työpaikalle tullessaan noudatettava työpaikan yleisiä kulku- ja turvallisuusmääräyksiä.
Työmaakohtaisen työsuojeluvaltuutetun oikeudet yhteisellä rakennustyömaalla ovat samat kuin pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan työsuojeluvaltuutetulla.
Yhteistoiminnan järjestämisestä voidaan sopia toisin kirjallisella sopimuksella, jonka osapuolina ovat työnantajien ja työntekijöiden valtakunnalliset yhdistykset. Työpaikalla on tärkeää tuntea mahdolliset oman toimialan työsuojelun yhteistoimintaa koskevat työehtosopimukset.
Itsenäinen työnsuorittaja
Itsenäisen työnsuorittajan on noudatettava pääasiallista määräysvaltaa käyttävältä työnantajalta saamiaan työpaikkaa koskevia turvallisuusohjeita sekä työturvallisuuslain säännöksiä
- työntekijän pätevyydestä, tarvittavista luvista ja vähimmäisiästä;
- työssä käytettävistä koneista, työvälineistä, henkilönsuojaimista ja muista laitteista sekä niille suoritettaviksi säädetyistä käyttöönotto- ja määräaikaistarkastuksista;
- vaarallisten aineiden käsittelystä, säilyttämisestä ja merkitsemisestä;
- yhteisellä rakennustyömaalla tai telakka-alueella työskentelevän henkilön tunnisteesta.
Vapaaehtoistyö
Kun henkilö tekee muun kuin työ- tai toimeksiantosopimuksen perusteella vapaaehtoisena samankaltaista työtä kuin työpaikan työntekijät, työnantajan on soveltuvin osin huolehdittava siitä, että kyseisen henkilön turvallisuudelle tai terveydelle ei aiheudu haittaa tai vaaraa hänen työpaikalla ollessaan. Vastaavasti hänen on noudatettava työtä ja työpaikkaa koskevia turvallisuusohjeita sekä käytettävä hänen käyttöönsä annettuja henkilönsuojaimia ja apuvälineitä.
- Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta 20.1.2006/44, luvut 5 ja 5a
- Työturvallisuuslaki (738/2002), 6 luku