Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työturvallisuuskeskuksen jumppavideot liikuttavat koko päiväkotia

Artikkeli
Otsonmäen päiväkoti Lempäälässä käynnisti taukojumppapassikampanjan, jossa hyödynnetään Työturvallisuuskeskuksen aineistoja. Ensin jumppavideoista innostuivat työntekijät, sitten lapset.
Kuva: Jussi Eskola

– Nyt tehdään taas tätä aikuisten jumppaa, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Ulla hihkaisee lapsille ja klikkaa videon käyntiin.

Ulla ja lapset jumppaavat erilaisia liikkeitä yhdessä musiikin tahtiin: rintarangan kiertoa, ranteiden pyörittelyä, käsien ojentelua.

– Kun me työntekijät aloimme jumpata työpaikallamme ensimmäisiä kertoja, lapset katselivat kiinnostuneina ja kyselivät, mitä te teette. Heitä kertyi ympärille koko ajan lisää, ja myös he alkoivat toistaa jumppaliikkeitä, Ulla kertoo. 

Työturvallisuuskeskuksen videoilla annetaan ohjeita liikkeiden tekemiseen ja kerrotaan, miten ne vaikuttavat.

– On hyvä, että vidoilla näytetään ja kerrotaan, mihin kukin liike auttaa. Lapsetkin tykkäävät, kun aikuinen näyttää mallia, Ulla toteaa.

Jotkut suorituksista vaikuttavat lapsille hieman haastavilta, mutta yritys on kova ja intoa riittää.

– Toi oli kivaa. Uudestaan!

Taukojumppa päivittäin vetreyttää kroppaa

Otsonmäen päiväkoti on lempääläinen kunnallinen varhaiskasvatusyksikkö. Johtaja Päivi Papinaho mietti alkuvuodesta, miten he voisivat lisätä liikuntaa työajalla. Millaista liikuntaa voisi tehdä yhdessä lasten kanssa?

”Kaikkien meidän työ on sellaista, että taukojumppa päivittäin vetreyttäisi koko kroppaa”, Papinaho kirjoitti viestissään henkilökunnalle.

– Lähetämme tiimiemme puhelimiin kahden viikon välein QR-koodin taakse piilotetun taukojumppavideon ja se tiimi, joka tekee taukojumppaa ahkerimmin ja saa taukojumppapassin täyteen, palkitaan. Jumpata voi myös yhdessä lasten kanssa.

Työturvallisuuskeskuksen teettämät videot osoittautuivat juuri sopiviksi päiväkodin tarpeisiin. Kun Päivi lähetti ensimmäisen viestin, työntekijät eivät tienneet, mitä odottaa. Se tuli heille QR-koodin taakse piilotettuna yllätyksenä.

– He ottivat tämän projektin ilolla vastaan, Papinaho kertoo.

– Tällainen pieni kisailu ja hassuttelu on helppo tapa saada porukka liikkumaan. Meillä on täällä päivän aikana paljon kaikenlaista tehtävää, joten tällainen taukojumppa jäisi muuten helposti tekemättä.

1 / 4
Kuva: Jussi Eskola
2 / 4
Kuva: Jussi Eskola
3 / 4
Kuva: Jussi Eskola
4 / 4
Kuva: Jussi Eskola

Taukoliikuntaa tarpeeseen

Aiemmin Otsonmäen päiväkodissa oli kokeiltu henkilöstön yhteisiä taukojumppia, mutta niiden järjestäminen osoittautui hankalaksi. Päiväkodin hektiseen arkeen sopii paremmin se, että työntekijät jumppaavat tahoillaan silloin, kun on sopiva hetki.

Työturvallisuuskeskuksen jumppavideot ovat osoittautuneet toimiviksi päiväkotiympäristöön.

– Nämä ovat lyhyitä, alle viisi minuuttia, että tällaiseen löytyy aina aikaa, Päivi Papinaho toteaa.

– Kummasti 2–3 minuutin jumppakin virkistää ja vetreyttää. Mikrotauot ovat hyviä tapoja irtautua hetkeksi työstä, ja se on meille kaikille tärkeää. 

Taukoliikunta tulee tarpeeseen. Työ päiväkodissa on fyysisesti raskasta ja kuormittavaa. Nostelua, kyykistelyä, seisomista, liikkumista. Otsonmäen päiväkodissa työntekijöiden ikäjakauma on suuri, parikymppisistä yli kuusikymppisiin.

– Olemme saaneet työfysioterapeutilta ohjeita esimerkiksi oikeisiin nostamistekniikoihin ja muihin ergonomia-asioihin. 

Työhyvinvointiin kannattaa satsata

Otsomäen päiväkodissa on kolmehenkinen työhyvinvoinnin tiimi. Hyvinvointi on kuitenkin kaikkien yhteinen asia ja kaikkien vastuulla, Papinaho korostaa.

– Työpaikalla ollaan niin monta tuntia vuorokaudesta, että viihtyminen ja hyvinvointi on tärkeää.

Henkilökunta kehittelee pienryhmissä kukin vuorollaan uusia työhyvinvointi-ideoita. Taukohuoneen seinällä on bingo, joka ehdottaa erilaisia taukovaihtoehtoja: venyttele salissa, happihyppely 5 minuuttia, anna läpy toiselle.

Papinaho näkee, että aikuisten jaksaminen on tärkeää myös lasten hyvinvoinnille.

– Mitä paremmin me kaikki voimme täällä töissä, sitä enemmän voimme jakaa hyvinvointia myös lapsille ja perheille.

Työntekijät ovat jokaisen organisaation tärkein asia, Päivi Papinaho toteaa kahdenkymmenen vuoden johtajan kokemuksella. 

– Jokainen euro, jonka satsaamme henkilökunnan hyvinvointiin, palautuu moninkertaisesti takaisin. Haluan tehdä kaiken, minkä vain voin, heidän hyväkseen, Papinaho sanoo.

– Yritämme huomata lasten vahvuuksia ja iloita heidän onnistumisistaan. Haluamme tehdä samaa myös omille työntekijöillemme.

Teksti ja kuvat: Jussi Eskola