Maailma ja työpaikat muuttuvat – muokkaatko tulevaa vai sopeudutko siihen?
Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on oltava työsuojelun toimintaohjelma, joka kattaa työpaikan työolojen kehittämistarpeet ja työympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutukset. Ratkaisun avaimet ovat käsissämme analysoimalla ja työelämän muutosta työsuojelun yhteistoiminnan ja työturvallisuuden näkökulmasta. Millaisen tulevaisuuden me haluamme luoda työpaikan turvallisuuden ja terveyden sekä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämisen osalta?
Työturvallisuuskeskuksen strategiatyön löydöksiä tulevaisuudesta:
- Työelämän rakenne ja tavat työllistyä ovat murroksessa, mikä haastaa työsuojelun yhteistoiminnan ja työturvallisuuden johtamisen. Lisäksi verkostomaisen toiminnan ja yhteisten työpaikkojen kasvu lisää haastetta ja vaatinee lainsäädännön kehittymistä.
- Työpaikat kehittyvät eriaikaisesti digitalisaation, automatisaation, ja tekoälyn hyödyntämisessä. Työolosuhteita muokkaavia ilmiöitä ovat myös muun muassa ilmastokatastrofi ja polarisaatio.
- Työn vaara- ja kuormitustekijöiden määrä ja sisältö monipuolistuu. Perinteisten vaara- ja kuormitustekijöiden rinnalle muodostuu uusia ja on kiinnitettävä enemmän huomiota niiden hallintaan sekä yksilölähtöisyyden kasvattamiseen systeemitason tarkastelun rinnalle. Samalla kehittyvät myös työturvallisuutta edistävät ratkaisut.
- Työn teossa korostuu oppimistahdin nopeus, monipaikkainen ja eriaikainen työ sekä psykososiaalinen kuormittavuus. Edelleen merkittävä kuormitus korostuu myös tuki- ja liikuntaelimiin, joihin liittyvän työkyvyn ennustetaan heikentyvät yhteiskunnassa merkittävästi. Toisaalta myös voimavaratekijöiden ja kuormitusta vähentävien toimien mahdollisuudet kasvavat ja keskiössä on yksilön kokonaisvaltainen hyvinvointi.
- Yhteisöllisyyden muodostuminen on haasteellisempaa ja vaatii esihenkilöiltä uusia taitoja ja panostusta yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen. Lisäksi työntekijän itseohjautuvuus lisääntyy, joka muuttaa perinteisen esihenkilö-työntekijäsuhteen luonnetta myös työturvallisuuden osalta.
- Yhteistä turvallisuuskulttuuria ja päivittäistä työturvallisuustyötä haastaa organisaatioiden monikulttuurisuus, työntekijöiden oppimiskyvykkyyden ja työelämävalmiuksien erot sekä luotettavan ja oikean tiedon muodostamisen haasteet.
Työturvallisuudella on mahdollisuus nousta organisaatioissa entistä strategisemmaksi tekijäksi sekä vastuullisuuden merkityksen kasvun, tuottavuustavoitteiden että kaikkia toimialoja koskevan työvoiman veto- ja pitovoimahaasteiden johdosta. Monesti sanotaan, ettei pienen kannata, koska pieni ei voi pelastaa koko maailmaa. Kuitenkin me voimme vaikuttaa oman työpaikkamme tasolla ja omalla esimerkillämme rohkaista muita. Tehdään siis yhdessä turvallisempi työelämä tulevaisuudessa!
Ilmoittaudu mukaan työturvallisuuden kohtaamispaikoille
- Työturvallisuuden kohtaamispaikka 25.5.2023 Oulussa
- Työturvallisuuden kohtaamispaikka 6.6.2023 Kuopiossa