Arbetsförmågan varierar under arbetskarriären – ny publikation som stöd för arbetsplatserna
En person med partiell arbetsförmåga avser en person som har en del av sin arbetsförmåga till förfogande och är villig att använda denna förmåga. Människans arbetsförmåga varierar under arbetskarriären och kan påverkas av många faktorer. Psykisk ohälsa är utöver sjukdomar i rörelseorganen den största orsaken till arbetsoförmåga i Finland.
Tidig omsorg är avgörande
Att utveckla arbetsförhållandena och arbetet så att de blir säkrare, hälsosammare och lämpligt belastande stöder arbetsförmågan hos alla arbetstagare.
Till hanteringen av arbetsförmågan hör förebyggande praxis som utgår från arbetsplatsens behov och som fortsätter under hela arbetskarriären. Arbetsgivarens skyldigheter omfattar uppföljning av arbetsförmågan och tidigt stöd i samarbete med företagshälsovården.
Till chefens uppgifter hör att identifiera tidiga tecken på nedsatt arbetsförmåga, följa upp hur arbetstagaren klarar av sitt arbete och diskutera frågor kring arbetsförmåga.
”En redan observerad nedsatt arbetsförmåga påverkar ofta inte arbetsinsatsen avsevärt eller alls, eftersom arbetet kan anpassas efter situationen”, påminner specialsakkunnig Seija Moilanen från Arbetarskyddscentralen.
Praktiska åtgärder för att stödja arbetsförmågan
Arbetsarrangemang, förbättrad ergonomi, lämpligare arbetsredskap och flexibla arbetstider är exempel på stödåtgärder på arbetsplatsen. Även små förändringar kan ge stora fördelar. Arbetsplatsens stöd är också viktigt för en arbetstagare med partiell arbetsförmåga.
För att stödja personer med partiell arbetsförmåga erbjuds också olika sociala förmåner och tjänster.
”Vi sammanställde en infograf för arbetsplatserna med direktlänkar till exempel på hur olika aktörer kan stödja både en arbetstagare med partiell arbetsförmåga och dennes arbetsgivare”, berättar Moilanen.
Den digitala publikationen lämpar sig för alla branscher och är tillgänglig på finska, svenska och engelska. Publikationen har gjorts av Arbetarskyddscentralens servicegrupp.