Gå till innehållet
Framsida
Arbetarskyddscentralen

Innehållet i avtalet om vårdhänvisning

Återhämtning och återgång till arbetet

Rehabilitering från missbruk är att lära sig en ny livsstil, så det är en lång process. Det går långsamt att förändra vanor och en viss typ av automatiserat tänkande i samband med rusmedelsanvändning. En person som återhämtar sig behöver då mycket stöd från närstående, yrkespersoner och likställda.

Arbetsplatsens process för vårdhänvisning är för närvarande två år lång, men i äldre antidrogprogram är avtalet ett år långt. I avtalet ingår vårdförhandlingar som hålls med några månaders mellanrum med företagshälsovården och representanter för arbetsplatsen.

I vårdförhandlingarna följs framstegen upp, bland annat

Ofta deltar även en representant för rehabiliteringsplatsen i vårdförhandlingarna. När kunden har varit på en längre intensiv rehabiliteringsperiod hålls förhandlingarna i slutet av perioden och en gemensam, preciserad plan för fortsatt vård görs upp. Ofta överväger man också att utnyttja kamratstöd i dessa situationer. Det är just likställda som bäst kan förstå personens situation, eftersom de har gått igenom liknande saker i sitt eget liv och fått ordning på sitt eget liv och kan på så sätt skapa hopp för framtiden.

Vårdhänvisning uppfattas ofta som en negativ process. Men uppfattningen kan omvandlas till något positivt. Med hjälp av vårdhänvisningen strävar man efter att hålla en kompetent och bra arbetstagare som en produktiv och arbetsför person och därför vill arbetsgivaren hålla fast vid en kunnig yrkesperson. Många klienter har konstaterat att vårdhänvisningen har varit det bästa som hänt dem. Det har varit början på en ny livsstil. Det centrala i att stödja människan är att skapa förtroende för att arbetsgivaren är på arbetstagarens sida och önskar arbetstagarens välbefinnande i stället för att vilja straffa arbetstagaren för missbruksproblemet.